Ind zraněný při výbuchu ArcelorMittalu Ostrava zemřel

ČTK ČTK
28. 12. 2012 14:19
Šedesátiletý muž byl členem delegace, kterou v listopadu v huti zasáhl výbuch
ArcelorMittal Ostrava.
ArcelorMittal Ostrava. | Foto: Petr Protivánek

Ostrava - Ve Fakultní nemocnici Ostrava zemřel v neděli šedesátiletý Ind, který byl spolu s dalšími osmi lidmi 7. listopadu zraněn při výbuchu v koksovně huti ArcelorMittal Ostrava (AMO).

Od té doby ležel ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Informovala o tom mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková.

Devět mužů ve věku 47 až 60 let utrpělo při výbuchu zejména popáleniny druhého až třetího stupně na rukou, hlavě a krku. Byli mezi nimi čtyři Indové z delegace, která právě byla na technické návštěvě koksárenské baterie.

Mluvčí řekla, že smrt šedesátiletého muže způsobil zápal plic, který zkomplikoval léčbu. V nemocnici zůstává ještě jeden popálený pacient.

Policejní mluvčí Gabriela Holčáková uvedla, že byla nařízena soudní pitva. Podle ní je možné, že se změní právní kvalifikace případu. Policie ho zatím vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.

"K dispozici dosud nejsou všechna stanoviska znalců, pokračují také výslechy zúčastněných," uvedla Holčáková.

Policisté už vyslechli desítky svědků. Vzhledem k tomu, že mezi zraněnými jsou cizinci, musí u některých výslechů asistovat tlumočníci. Holčáková podotkla, že s tlumočením z hindštiny se ostravští kriminalisté příliš často nesetkávají.

Co přesně nehodu způsobilo, se zatím neví. V koksárenské baterii se vznítil plyn, který unikl při technologické manipulaci. Nehoda podle mluvčí AMO nezpůsobila únik žádných škodlivých látek.

AMO patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal, kterou ovládá Ind Lakšmí Mittal.

 

Právě se děje

Další zprávy