Za 15 Kč na úřad, k lékaři, na poštu. To je senior taxi

ČTK ČTK
11. 10. 2012 16:04
Speciální taxi je určeno pro osoby starší 70 let
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Bohumín (Karvinsko) - V Bohumíně na Karvinsku začne od ledna fungovat nová služba pro starší obyvatele města - senior taxi.

Speciální taxi pro osoby starší 70 let je za 15 korun za jednu jízdu odveze na úřady, k doktorovi, na hřbitov či na poštu. Zbytek nákladů za cestu doplatí radnice, řekla mluvčí radnice Lucie Balcarová.

"Inspirovali jsme se v sousedním Rychvaldu, kde podobnou službu zavedli letos v únoru a senioři si ji tady nemůžou vynachválit," uvedl místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Radniční taxi bude fungovat každý všední den od 06:00 do 14:00.

"V tuto chvíli chystáme výběrové řízení na poskytovatele nové služby. Podle evidence obyvatel by ji mohlo využívat až 2200 seniorů. Ještě než služba začne fungovat, pošleme seniorům do schránek letáček se všemi podrobnosti. Jsme zároveň připraveni na to, operativně podle zkušeností z praxe pozměnit podmínky pro využití radničního taxi," doplnil Bruzl.

Město má podle něj na provoz taxi pro příští rok vyčleněno 250 000 korun.

Bohumín nemá MHD

Dvaadvacetitisícový Bohumín nemá a neprovozuje městskou hromadnou dopravu.

Klasickou MHD v Bohumíně supluje příměstská autobusová doprava a do města zajíždějí autobusy mimobohumínských dopravců - ČSAD Karviná a Dopravního podniku města Ostravy. Město na příměstskou dopravu přispívá ročně dvěma miliony korun.

"Nechtěli jsme zvyšovat dotace na příměstskou dopravu, aby nám pak městem jezdily prázdné autobusy. Proto jsme se rozhodli přistoupit k adresné podpoře, která pomůže těm, co to nejvíce potřebují," podotkl starosta Petr Vícha (ČSSD).

Veřejnou autobusovou dopravu dotuje město jen v nepracovních dnech na linkách, které zasahují do katastru Bohumína. V pracovních dnech dotuje veřejnou dopravu Moravskoslezský kraj.

Kdyby kraj i město veřejnou dopravu nedotovaly, jízdné by podle Balcarové bylo dražší a většina spojů, zejména do odlehlejších městských částí, by vůbec nejezdila.

 

Právě se děje

Další zprávy