Obvinění za pančovaný alkohol v Havířově, muž ve vazbě

Domácí Domácí
9. 9. 2012 14:55
Na Moravě byli hospitalizovaní další dva lidé, jsou ve vážném stavu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Havířov - V případu pančovaného alkoholu, kterým se v Havířově na Karvinsku otrávilo několik lidí, padlo v sobotu obvinění.

Policie viní 36letého muže z trestného činu proti životu a zdraví, přesnou právní kvalifikaci však teď z "taktických důvodů" nechce upřesnit.

"Soud rozhodl o vzetí obviněného do vazby. Policisté zajistili v rámci provedených prohlídek věci důležité pro trestní řízení, které budou podrobeny znaleckému zkoumání," uvedla mluvčí Moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Pití nekvalitního a zřejmě nelegálně upraveného alkoholu si pravděpodobně vyžádalo tři lidské životy. Stále se však objevují nové přpady.

Dva muži leží od soboty v kritickém stavu v nemocnicích v Kyjově a ve Znojmě po otravě metylalkoholem. Lékaři u nich naměřili vysokou až smrtelnou hladinu jedu.

V Kyjově v sobotu přijali v nemocnici 29letého muže z Veselí nad Moravou. "Je po resuscitaci a jeho stav je velmi vážný," řekl ČTK ředitel kyjovské nemocnice Petr Svoboda.

"Zjišťujeme, kde k alkoholu přišel, abychom případně zamezili jeho šíření. Zatím není zřejmé, zda tento případ souvisí s havířovským," řekl ČTK mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník.

Muž pochází z Havířova

Muži, který je od soboty hospitalizován ve Znojmě, je 42 let a pochází od Havířova, v jihomoravském městě pracuje. "Podle svého vyjádření požil doma levnější alkohol," řekla ČTK mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová. Podle lékařů je ve velmi vážném stavu.

V nemocnicích tak nyní leží už sedm lidí s podezřením na otravu metylalkoholem, čtyři lidé jsou v nemocnici v Havířově na Karvinsku, jeden pacient leží v Orlové a další podle nových informací policie ve zdravotnickém zařízení na jižní Moravě.

Stav většiny hospitalizovaných je vážný a hrozí jim trvalé následky, včetně poškození zraku. U pacientů přijatých do havířovské nemocnice se už lékařům podařilo dostat jed z těla, u muže v Orlové jsou hodnoty minimální.

Podle Štětínské policie v souvislosti s obviněným mužem zajistila při provedených prohlídkách věci důležité pro trestní řízení. "Budou podrobeny znaleckému zkoumání," řekla mluvčí. Doplnila, že u dalších vyžádaných rozborů kriminalisté dosud neobdrželi výsledky.

Předběžné výsledky pitvy zatím potvrdily jen úmrtí devětapadesátileté ženy na otravu metylalkoholem.

"Co se týká vyžádaných rozborů, kriminalisté dosud neobdrželi výsledky, takže stále platí, že nelze jednoznačně potvrdit, zda 62letý muž zemřel a zda jsou další osoby hospitalizované právě v důsledku požití zdraví nebezpečného alkoholu," dodala mluvčí.

Policie nadále varuje před nákupem a konzumací neoznačeného, čepovaného alkoholu.

 

Právě se děje

Další zprávy