Obec na prodej? Stát nakupuje, aby postavil přehradu

Pavel Baroch
18. 8. 2012 11:27
Stát za nemovitosti v Nových Heřminovech na Bruntálsku zatím utratil 230 milionů
Nové Heřminovy s necelými 300 obyvateli jsou ohroženy vodou, i když žádné povodně nejsou. Je to kvůli plánované výstavbě přehrady, kvůli které by se mělo zatopit asi dvacet obytných domů. Zřejmě kousek od této značky obce by mohla jednou stát vysoká betonová hráz.
Nové Heřminovy s necelými 300 obyvateli jsou ohroženy vodou, i když žádné povodně nejsou. Je to kvůli plánované výstavbě přehrady, kvůli které by se mělo zatopit asi dvacet obytných domů. Zřejmě kousek od této značky obce by mohla jednou stát vysoká betonová hráz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nové Heřmínovy - Prodáš, neprodáš?

Plán na stavbu nové přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku, která má ochránit Zátor, Krnov a další obce před dalšími povodněmi, vstoupila do fáze vykupování pozemků.

A státní podnik Povodí Odry si zatím nemůže stěžovat, že by se mu to nedařilo, byť vedení obce proti přehradě, která zatopí část Heřminov, protestuje a snaží se jí zabránit.

"Když se podívám na mapu, máme toho už většinu," řekl Aktuálně.cz obchodní ředitel podniku Čestmír Vlček. Dodal, že například část pozemků získal podnik převodem od jiných státních organizací.

"Stále je dost těch, co neprodali a nehodlají prodat," tvrdí starosta obce Radek Sijka. Dodal, že v této skupině je i obecní majetek Nových Heřminov. "Neprodali jsme jediný pozemek, nevydali jediný majetek," řekl Aktuálně.cz Sijka.

Kvůli přehradě by mělo padnout 56 budov, z toho 24 obytných.

Stát už zaplatil 230 milionů

Náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík uvedl, že stát zatím vykoupil v Nových Heřminovech a okolí domy a pozemky za 230 milionů korun. A připraveno má dalších 250 milionů.

Získání potřebných nemovitostí je jedním z klíčových kroků k tomu, aby stát "splnil plán" a na řece Opavě vybudoval ochrannou hráz. Přehrada má zabránit opakování situace před 15 lety, kdy jen na Bruntálsku způsobila velká voda škody za zhruba tři miliardy korun a třeba v Zátoru zbořila sedm domů.

Starosta Sijka je přesvědčen o tom, že stovky milionů korun na výkupy nemovitostí jsou záměrným tahem státu, jak nahlodat odpor obce proti stavbě přehrady. Úřady totiž ještě ani nezačaly projednávat žádost o územní rozhodnutí.

Nikoho nenahlodáváme, tvrdí Povodí

Čestmír Vlček z Povodí Odry odmítl, že by podnik chtěl penězi zlomit odpor proti přehradě. Poznamenal, že o stavbě přehrady rozhodla vláda, která na vykoupení potřebného majetku vyčlenila státní prostředky.

S kým se už Povodí Odry o prodeji nemovitosti dohodla a za jakou cenu, Vlček nesdělil. "Takové věci nezveřejňujeme," uvedl pouze. Dodal, že nemovitosti se mají vykupovat až do roku 2016.

Nové Heřminovy
Nové Heřminovy | Foto: Aktuálně.cz

Vlček uvedl, že někteří lidé se o prodeji svého majetku zatím odmítali bavit, jiní naopak své nemovitosti sami nabízeli. "Všichni ale dostanou odpovídající náhradu," řekl Aktuálně.cz náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík.

Víme o šetrnějším řešení

Starosta Nových Heřminov Radek Sijka připomněl, že proti výstavbě přehrady se před pár lety vyjádřila většina obyvatel v místním referendu a zavázala zastupitelstvo k tomu, aby udělalo veškeré zákonné kroky proti výstavbě.

"Pořád jsme přesvědčeni o tom, že existuje levnější a šetrnější řešení a bez toho, že by se lidé museli vyhánět z domovů," řekl Aktuálně.cz starosta.

Každá obec by měla být chráněna individuálně podle místních podmínek, například systémem pevných a mobilních hrází.

"Ochranu Krnova navrhujeme řešit na základě technické studie zkapacitnění koryta Opavy a opatřeními na obou řekách, které městem protékají," uvedla už dříve heřminovská radnice spolu s jesenickou pobočkou ekologického Hnutí Duha.

Podle ministerstva zemědělství by ovšem takové opatření nebylo dostatečné. Jediným řešením je podle něho nová přehrada za miliardy korun.

Odpůrci chtějí k soudu

Ministerstvo životního prostředí plán na přehradu posvětilo v rámci posuzování vlivu stavby na okolí (EIA).

Podle Ivo Dokoupila z Hnutí Duha má ovšem EIA jeden základní nedostatek: studie posuzovala pouze přehradu, chybí v ní alternativní řešení protipovodňové ochrany, což odporuje zákonu.

"Počkáme, až Povodí Odry požádá o územní rozhodnutí, a pak EIA napadneme u soudu. Dříve to není možné," řekl Aktuálně.cz Dokoupil. "Přehrada je politické, nikoli odborné rozhodnutí," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy