MŽP má dalších 5 miliard na zlepšení ovzduší Ostravska

ČTK ČTK
10. 8. 2012 17:01
Nejúspěšnější projekty mohou počítat s podporou až 90 procent
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Petr Protivánek

Ostrava - Na snížení emisí na Ostravsku poskytne ministerstvo životního prostředí dalších pět miliard korun z fondů Evropské unie.

V rámci nově vypsané výzvy bylo přijato 33 projektů od šesti žadatelů, kteří patří k hlavním znečišťovatelům v regionu.

Nejúspěšnější projekty mohou počítat s podporou až 90 procent.

Podle podmínek Evropské komise bude z obdržených žádostí o dotaci vybráno 80 procent nejlepších projektů, které obdrží podporu 90 procent ze způsobilých výdajů. Zbývajícím 20 procentům projektů bude nabídnuta podpora 40 procent.

"Projekty posoudíme ve zrychleném režimu a do konce srpna budou žadatelé vyrozuměni, aby mohlo dojít k co nejrychlejší realizaci," uvedl první náměstek ministra životního prostředí Jakub Kulíšek.

Je důležité, že se po tak dlouhé době rozhýbalo další čerpání finančních prostředků pro zlepšení ovzduší v kraji a že klíčoví žadatelé v takové míře reagovali, dodal náměstek.

Zlepšení se projeví už v roce 2013 

Aby ministerstvo předešlo zbytečným administrativním chybám a umožnilo firmám na peníze dosáhnout, uspořádalo pro žadatele sérii kulatých stolů.

Česká republika se podle Kulíška stává první zemí EU, která umožní devadesátiprocentní míru podpory pro průmyslové podniky, které snižují emise.

První zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji by se po investicích mělo projevit v zimě na přelomu roku 2013 a 2014.

Ovzduší na Ostravsku by se mělo zlepšit ještě výrazněji v zimním období roku 2014 a 2015, kdy budou realizovány zbylé projekty.

Do roku 2010 byla přitom ze 16 miliard určených na zlepšení ovzduší vyčerpána pouze jedna miliarda. Do konce letošního roku najde své příjemce více než deset miliard korun dotačních prostředků.

Za klíčové v motivaci podniků považuje ministerstvo, že na konci loňského roku vyjednalo navýšení podpory pro žadatele ze 40 procent na 90.

Operační program životní prostředí, ze kterého peníze pocházejí, zatím prochází kontrolou Evropské komise, proplácení je pozastaveno. Ministerstvo očekává, že Brusel v blízké době proplácení obnoví.

 

Právě se děje

Další zprávy