Jeseníky zasáhlo zemětřesení. Tak silné, že budilo lidi

Tereza Krobová Tereza Krobová
15. 6. 2012 11:00
Zemětřesení dosáhlo 2,3 až 2,9 stupně Richterovy škály, nezpůsobilo žádné škody
Horská bouda pod Pradědem, ilustrační foto.
Horská bouda pod Pradědem, ilustrační foto. | Foto: Simona Holecová

Loučná pod Desnou (Šumpersko) - Oblast poblíž Šumperka zasáhlo ve čtvrtek v noci zemětřesení. Ačkoli ho však lidé mohli pocítit, bylo velmi slabé a nezpůsobilo žádné zásadní škody.

Otřesy se objevily přesně ve 23:28 a nepřesáhly 3 stupně Richterovy škály. Podle dvou různých měření se pohybovaly mezi hodnotami 2,3 a 2,9.

"Bylo to velmi intenzivní a krátké zemětřesení," řekla Jana Pazdírková z Ústavu fyziky Země Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Informace o škodách se zatím neobjevily. "Jedna paní z té oblasti nám říkala, že jí to způsobilo vlásečnicové trhliny na omítce, jinak se ale vše obešlo bez škod," doplnil Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

Pravděpodobné epicentrum se nacházelo mezi obcemi Loučná pod Desnou a Malá Morávka, v místě, kde dříve stála Alfrédova chata.

Otřesy však pocítili i lidé v Ludvíkově pod Pradědem. "Kolem 22.30 to bylo docela silné zemětřesení," informoval Aktuálně.cz čtenář Ivo Konečný.

Většina lidí si však zřejmě otřesů ani nevšimla. Například starosta Loučné nad Desnou Pavel Martínek zemětřesení prospal.

"Otřesy ale zaznamenali dva obyvatelé, kteří se na to na úřadě ptali. Překvapilo nás to. V krátké době je to podruhé. Před časem jedna žena zemětřesení také hlásila," řekl Martínek ČTK.

Odborníci: roli hraje i strach

Podle Pazdírkové však v tomto místě nejde o nic neobvyklého. "Je to velmi aktivní epicentrum, zemětřesení bývají slabá a lidé je většinou ani nepocítí. Většinou ani nezpůsobí žádné velké škody, lidi spíš vyděsí," řekla Pazdírková.

Dodala, že svědci takových otřesů popisují celou událost jako velmi zvláštní, intenzivní a relativně děsivý zážitek.

"Ono se ale většinou nic zásadního neděje, tím, že to bylo takhle pozdě v noci, spíš zafungoval psychologický efekt," dodává Zedník.

Odborníci by byli rádi, kdyby se jim kdokoli, kdo zemětřesení vnímal, ozval. "Na místě máme sice asi 8, možná už 10 stanic, které všechno změří, z nich se ale nedozvíme, jestli to lidé pocítili. Velmi by nám proto pomohlo, kdyby se lidé ozvali nám nebo Geofyzikálnímu ústavu," řekla Pazdírková.

Doplnila, že lidé mohou své informace na obě pracoviště telefonovat, Geofyzikální ústav navíc nabízí i speciální aplikaci, tzv. Makroseismický dotazník, ve kterém mohou lidé informace o zemětřesení vyplnit online.

 

Právě se děje

Další zprávy