Povodí Odry přísně střeží břehy přehrad, vykáže pytláky

ČTK ČTK
11. 5. 2012 16:26
S pomocí bezpečnostní agentury chce zamezit pytláctví i zakázanému táboření
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Netočný

Ostrava - Povodí Odry bude s pomocí bezpečnostní agentury během léta přísněji kontrolovat břehy svých přehrad.

Týká se to všech nádrží, nejen těch, které jsou zásobárnou pitné vody.

Důvodem je stále častější pytláctví či zakázané táboření v ochranném pásmu, řekl obchodní ředitel státního podniku Čestmír Vlček.

"Stále častěji se nám stává, že do vodárenského ochranného pásma, kam se nesmí vůbec vstupovat, jezdí auta či se tam objevují pytláci. Lidé si tam navíc staví přístřešky či stanují. Pak hrozí znečištění vody," vysvětlil.

Chataře nikdo kontrolovat nebude

Kontroly se podle něj ale budou týkat jen břehů přehrad.

"Jde o pozemky, které vlastní povodí a jsou pod čarou maximální zátopy. Rozhodně nechceme kontrolovat chataře, kteří mají nemovitosti v okolí přehrad," řekl s tím, že kontrolovat se budou pozemky okolo vodních nádrží Morávka, Šance, Kružberk, Slezská Harta, Těrlicko, Žermanice, Olešná a Baška.

Kontroly budou provádět pracovníci povodí v doprovodu pracovníka bezpečnostní agentury.

"U vodárenských nádrží Morávka, Šance a Kružberk se ostraha zaměří na dodržování zákazu vstupu a vjezdu do ochranného pásma I. stupně, dále na dodržování zákazu činností poškozujících nebo ohrožujících vydatnost, jakost nebo zdravotní nezávadnost vodního zdroje a na dodržování zákazu lovu ryb v těchto nádržích, tedy pytláctví," doplnil Vlček.

U ostatních nevodárenských nádrží Slezská Harta, Těrlicko, Žermanice, Olešná a Baška se pak ostraha zaměří na neoprávněné stanování, táboření, vjezdy a parkování vozidel či rozdělávání ohňů. Pokud kontroly odhalí nějaké problémy, informace předají policii či příslušným obecním úřadům. "Kontroly budeme provádět opakovaně a nepravidelně," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy