Za ubodání sestry dostal 16letý mladík 9 let ve vězení

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 2. 2012 14:47
O pět let starší bratr svoji sestru ubodal loni v Krnově
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Ostrava - Na devět let poslal Krajský soud v Ostravě do vězení šestnáctiletého mladíka, který loni v červenci podle rozsudku ubodal v Krnově jedenáctiletou sestru.

Chlapec vraždil dva dny před 16. narozeninami, podle soudu brutálním a zvlášť surovým způsobem. Dívka utrpěla zranění, která neměla šanci přežít, řekla soudkyně. Hlavní líčení bylo až dosud kvůli věku obžalovaného neveřejné. Vyhlášení rozsudku už veřejné bylo.

Nahromadil se pocit neuznání

"Motivem jednání chlapce byla dlouhodobá nespokojenost a nahromaděný pocit neuznání," řekla při zdůvodnění rozsudku předsedkyně senátu.

Během vyšetřování se zjistilo, že po přechodu na střední školu měl chlapec problémy s chováním, které dokonce vyústily ve vyloučení ze školy. V kolektivu se snažil mít vůdčí roli. To se mu ale nepodařilo. "Nebyl oblíbený," řekla soudkyně.

Chlapec nejprve vinu odmítal. Tvrdil, že sestru našel už mrtvou. Později se přiznal a uvedl, že se pohádali kvůli domácím povinnostem, které sestra nesplnila. Se sestrou se údajně hádal v době, kdy utíral nůž. Nešťastnou náhodou ji pořezal a ona mu vyhrožovala, že to na něj řekne. Pak se mu zatmělo před očima a probral se až v době, kdy sestra umírala.

Ani tomu ale soud neuvěřil. Například kuchyňský nůž, který se stal vražednou zbraní, v té době nebyl špinavý, a proto jej nemohl po umytí utírat. Senát soudu dokonce dospěl k názoru, že se na zločin pravděpodobně připravil. Na noži totiž nebyly otisky jeho prstů. Ani neměl ruce potřísněné krví.

 

"Je možné, že vraždil v brankářských rukavicích, které se našly zakrvácené," řekla soudkyně. Na své oběti navíc asi i v době útoku seděl. "Krev sestry se našla i na jeho spodním prádle," doplnila.

Po útoku chtěl chlapec z bytu utéct. To si rozmyslel a jen si venku zakouřil. Pak zazvonil na sousedku bydlící ve vyšším patře a požádal ji, aby s ním šla do bytu. Sousedka pak našla v bytě mrtvou školačku s nožem zabodnutým do krku.

Advokát: Trest je vysoký

Rozsudek ještě není pravomocný, a to i přesto, že se mladík v soudní síni vzdal práva na odvolání a trest přijal. Stejně se rozhodl i státní zástupce.

Lhůtu na odvolání si ale ponechal advokát obžalovaného. "Máme na to právo. Navíc se ještě k případnému odvolání nevyjádřili rodiče klienta," řekl právník Alfons Miketa. Podle něj je ale trest příliš vysoký. "Chápu, že to udělal surovým způsobem. Stalo se to ale dva dny před šestnáctými narozeninami," řekl.

Podle zákona hrozí pachateli vraždy trest v rozmezí od 15 do 20 let. V případě útočníků, kterým ještě nebylo v době spáchání zločinu 18 let, je trestní sazba snížena. Rozpětí, ve kterém se soudce v těchto případech může pohybovat, je pět až deset let.

 

Právě se děje

Další zprávy