Stěhují k nám Romy z okolních měst, bojí se Opavané

ČTK ČTK
5. 10. 2011 18:52
Po událostech na Šluknovsku se českými městy šíří panika z opoakování scénáře
Majitel dotyčných nemovitostí označil vše za fámy extremistů (ilustrační foto).
Majitel dotyčných nemovitostí označil vše za fámy extremistů (ilustrační foto). | Foto: Jan Langer

Opava - Stížnostmi týkajících se oblasti, ve které žije hodně Romů, se v posledních dnech zabývá vedení Opavy. Místní obyvatelé se obávají toho, že se do Liptovské ulice na sídlišti v Kylešovicích sestěhovávají romské rodiny z okolních měst, a stěžují si, že s těmito rodinami mají problémy.

Podle města i společnosti RPG Byty, které tam byty patří a s níž radnice tento týden jednala, tam však Romy v žádném případě nikdo hromadně nestěhuje. Informovala o tom opavská mluvčí Lada Dobrovolná.

Uvedla, že radnice na místo vyslala pracovníky sociálního odboru, kteří však nezjistili, že by se tam Romové masově stěhovali. "Některé situace lze však jen špatně eliminovat, například pokud k některým rodinám přijedou na návštěvu jejich příbuzní," dodala mluvčí.

Oblast budou pro jistotu více kontrolovat strážníci. "Zatím není reálný důvod ke znepokojení, město přesto posílilo v dané lokalitě hlídky městských policistů. Navíc také se společností RPG intenzivně spolupracuje na preventivních opatřeních, aby k žádným problémům ani v budoucnu nedošlo," uvedla v tiskové zprávě primátorova náměstkyně Pavla Brady (SOS).

Josu to jen fámy, tvrdí majitel

Mluvčí společnosti RPG Byty Petr Handl uvedl, že žádného hromadného stěhování Romů do bytů patřících RPG se lidé nemusejí obávat. Za podobnými zprávami, které se kromě Opavy šíří v Havířově i jiných městech, podle něj stojí zastánci extremistických politických proudů.

"Jedná se o naprosto vykonstruované lži a účelově šířené fámy, jejichž cílem je pouze vyvolat nepokoje mezi obyvateli našeho regionu," uvedl Handl. Pokud by majitel obsadil byty "nepřizpůsobivými občany", byl by podle něj sám proti sobě, protože takoví nájemníci by byty zničili.

Dobrovolná informovala, že ve čtvrtek 13. října se uskuteční další pracovní setkání představitelů jednotlivých měst a společnosti RPG. Cílem má být sjednocení postupu při odstranění sociálního napětí v problémových místech a zajištění bezpečnosti v regionu.

O stejném problému jako Opava jednali minulý měsíc se společností RPG Byty představitelé Havířova. Také tam se mezi lidmi začaly šířit zprávy o hromadném stěhování problémových obyvatel nejen z Karvinska, ale i jiných částí země, a navíc tam začala vzrůstat kriminalita. Vedení města se dohodlo se správcem bytů, že neumožní, aby se do bytů v Havířově takoví lidé stěhovali.

Sociální napětí panuje už od srpna ve Šluknovském výběžku na severu Čech. Starousedlíci opakovaně protestují proti rostoucí kriminalitě, ze které viní nově přistěhované Romy. Rozbuškou už šest týdnů trvajících protestů byly dva ozbrojené útoky Romů na místní obyvatele.

 

Právě se děje

Další zprávy