Páchnoucí plyn z ropných lagun opět dusil Ostravu

ČTK ČTK
1. 10. 2011 18:24
Koncentrace oxidu síry byla zhruba dvanáctkrát vyšší, než je povolený limit
Foto: Jan Langer

Ostrava - Nebezpečný oxid síry v noci opět dusil obyvatele Ostravy a Bohumína. V Ostravě-Přívoze dosáhla jeho hodinová koncentrace 3102 mikrogramů na metr krychlový. Povolený limit, který je 250 mikrogramů, tak překročila více než dvanáctkrát.

Během dne hodinové koncentrace klesly na běžnou úroveň. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nebezpečná látka pochází z ostravských ropných lagun, kde podobný únik zaznamenali už před týdnem.

Zvýšené množství zaznamenaly měřicí stanice v Ostravě-Přívoze a Bohumíně.

Ráno pracovník ČHMÚ uvedl, že situace v ovzduší už je v normálu. Během dopoledne se však hodnoty znečištění začaly opět zvyšovat a v 10:00 překročila hodinová koncentrace oxidů síry 2000 mikrogramů na metr krychlový.

Odpoledne se situace dostala do normálu, vzhledem k vysokým koncentracím z rána však průměrné denní koncentrace stále překračovaly povolenou mez. Ta je 125 mikrogramů na metr krychlový.

Stanice v Přívoze přitom ještě v 17:00 ukazovala průměrnou denní hodnotu 335 mikrogramů.

Prohlédněte si ropné laguny

Únik oxidu siřičitého z ropných lagun potvrdil zástupce ředitele oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Daniel Grůza. Laguna, která se nyní čistí, má zřejmě jiné složení než ty předešlé. "Tvoří zřejmě sirovodík ve větším množství a z toho vzniká oxid siřičitý. Tak to alespoň zástupci firmy vysvětlují," řekl.

Podle něj se firma o úniku oxidu síry dozví, pokud jej zaznamená měřicí stanice na Fifejdách. Ta však nyní nic nehlásila. "Mají na mobily nastavený operativní příchod pouze z Fifejd. Pracují ale na tom, aby to chodilo i z dalších stanic."

Sanaci lagun po chemičce Ostramo má na starosti státní podnik Diamo. Laguny likviduje sdružení Čistá Ostrava, sanaci provádí společnost Geosan Group, která je jejím členem. Na odstranění staré ekologické zátěže se nyní pracuje nonstop. Za únik nebezpečné látky hrozí až sedmimilionová pokuta.

 

Právě se děje

Další zprávy