Palas a Kajnar naštvali Sobotku pronájmem nemocnice

ČTK ČTK
23. 9. 2011 22:10
Pronájem nemocnice v Novém Jičíně firmě Agel na 20 let je v přímém rozporu s programem ČSSD
Kauza privatizace novojičínské nemocnice mimo jiné ukazuje, jak nejednotná ČSSD je.
Kauza privatizace novojičínské nemocnice mimo jiné ukazuje, jak nejednotná ČSSD je. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/ Ostrava - Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas a předseda moravskoslezské krajské organizace ČSSD Petr Kajnar budou muset příští týden na jednání předsednictva sociální demokracie vysvětlovat pronájem nemocnice v Novém Jičíně.

Její pronájem řetězci Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka je v příkrém rozporu s programem ČSSD, řekl na tiskové konferenci po pátečním zasedání předsednictva ČSSD její předseda Bohuslav Sobotka.

Podle kuloárových informací chtěl Sobotka na jednání stranického vedení prosadit ostřejší usnesení vůči ostravské ČSSD a hejtmanu Palasovi, ale neuspěl. Předvolání "na stranický kobereček" je jen mírnější postup.

Moravskoslezských sociálních demokratů se například zastal místopředseda Zdeněk Škromach. Ten, kdo je kritizuje, by měl podle místopředsedy vysvětlit, jak uhradit stamilionové dluhy nemocnice.

Sobotka je ale neoblomný a chce případ novojičínské nemocnice probírat i na příštím zasedání ústředního výkonného výboru. Ke skutečnosti, že Palase podpořili ostatní sociálnědemokratičtí hejtmani kromě středočeského Davida Ratha, Sobotka poznamenal, že jen doufá, že to není projevem jejich slabosti.

ČSSD slíbila voličům, že velké nemocnice nezprivatizuje

Šéf opoziční ČSSD očekává, že bude tlak na privatizaci či pronájem nemocnic v krajích ze strany vládní koalice sílit. Soudí tak například i podle toho, že koalice prosadila zrušení zákona o neziskových nemocnicích. Sociální demokracie bude ale usilovat o to, aby fakultní a krajské nemocnice zůstaly ve veřejných rukou, protože to slíbila voličům, zdůraznil.

Sobotka ale nepodpořil výzvy některých stranických špiček Palasovi, aby nekandidoval v příštích krajských volbách a neucházel se o post hejtmana. Přiznal, že výběr kandidátů je v kompetenci krajské stranické organizace. Krajská konference rozhoduje o volební kandidátce v tajné volbě. Doufá prý ale, že situaci správně vyhodnotí.

O pronájmu nemocnice už Moravskoslezský kraj rozhodl tuto středu. Agel ji získá na 20 let od ledna 2012. Představitelé kraje ujišťují, že rozsah lékařské péče, kterou nemocnice poskytuje, se nezmění.

Zařízení má nyní zhruba 270 milionů korun závazků po lhůtě splatnosti. Agel převezme závazky nemocnice a za pronájem zaplatí ročně kraji bez DPH zhruba 25 milionů korun. Kromě toho za 200 až 220 milionů korun zrekonstruuje operační sály včetně jednotek intenzivní péče a ARO.

 

Právě se děje

Další zprávy