Děti z českých domovů poznaly život v chudobě

ČTK ČTK
4. 7. 2011 10:20
Tři desítky českých dětí strávily dva týdny v ukrajinském sirotčinci
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Jak vypadá život v chudobě, poznaly na vlastní kůži tři desítky dětí z českých dětských domovů, které strávily dva týdny v sirotčinci na Ukrajině.

Vladislav Sobol, který byl jedním z organizátorů výpravy, uvedl, že děti byly zaskočeny jídlem, jaké ukrajinské děti mají, i péčí, které se jim dostává. Děti z domovů z celé České republiky ráno přicestovaly z Mukačeva do Ostravy.

Organizátor akce Gracián Svačina, který vyrostl a stále jako jednadvacetiletý student žije v Dětském domově Jemnice, řekl, že chtěli dětem z českých domovů ukázat, jaké mají štěstí, že se nenarodily jen o několik stovek kilometrů dál na východ.

Vychovatelky si s dětmi nepovídají

"Zatímco u nás děti řeší, jestli dostanou od sponzorů mp4, v Mukačevu jim ke štěstí stačí ovesná kaše na oběd a často stejná i na večeři," řekl Svačina.

Podle Sobola české děti na Ukrajině poprvé v životě poznaly, co je nouze, a shodly se, že už nikdy nebudou říkat, že kuře bylo málo vypečené nebo že jim sponzoři dali málo dárků.

"My taky žijeme v dětském domově, ale poznal jsem, že jsou na světě lidé, kteří potřebují třikrát větší pomoc než my," potvrdil jeho slova sedmnáctiletý František Miker z Dětského domova Mikulov.

Řekl, že ho třeba zarazilo, když zjistil, že si tam vychovatelky s dětmi vůbec nepovídají. "Většina dětí tam byla malých, do deseti let. Nepotřebují jen lepší stravu a hračky, ale i to, aby si s nimi někdo povídal, takovou tu přátelskou lásku," řekl Miker.

Každý den kaši

České děti překvapilo množství dětí v sirotčinci. "Denně tam bylo tak 70 dětí a na ně dvě vychovatelky. V našem dětském domově je jedna vychovatelka na osm dětí, na 24 jsou tři," líčil Miker.

Sobol uvedl, že v mukačevském sirotčinci žije kolem 150 dětí, přičemž o prázdninách jich tam byla zhruba polovina. "Dá se říct, že my se tady máme jako prasátka v žitě," řekla osmnáctiletá Aneta Boháčová z dětského domova v Budišově nad Budišovkou na Opavsku.

Miker řekl, že mu dětí bylo líto, ale že viděl, že se umí radovat i z maličkostí. "Dostal jsem pro ně jako dárky malá autíčka nebo prstýnky. Kdybych to dal dětem z děcáků v Česku, tak mě s tím pošlou někam, ale na nich bylo vidět, jakou z toho mají radost," řekl Miker.

Nejvíce se děti po návratu z Ukrajiny těšily na české jídlo, třeba na řízek nebo svíčkovou. Sobol uvedl, že se stravovaly společně s ukrajinskými sirotky, kterým vaří kuchařky za dva dolary na den. Ceny potravin tam jsou přitom přibližně stejné jako v Česku. "Každý den na snídani, oběd, večeři jsme měli nějakou kaši," popisoval Miker.

Příští rok společná akce v Česku

Svačina společně s dalšími dětmi vydává pro dětské domovy časopis Zámeček, který expedici uspořádal. "Připravujeme teď do něj z Mukačeva reportáže, aby si to uvědomily děti ve všech domovech," řekl Svačina. 

Časopis Zámeček chce příští rok připravit společnou akci českých a ukrajinských sirotků v Česku. "Tentokrát chceme naopak ukázat ukrajinským dětem, že život může být pestřejší, než jak ho znají z Mukačeva. Chceme je inspirovat třeba k tomu, aby se začaly učit jazyky," řekl Svačina.

Na financování akce se podílely ministerstvo školství, samy dětské domovy a také sponzor.

 

Právě se děje

Další zprávy