Sobotka jede za Palasem zarazit privatizaci nemocnice

Tomáš Netočný
23. 6. 2011 18:40
Moravskoslezský hejtman prosazuje pronájem nemocnice v Novém Jičíně
S obří krajskou nemocnicí hejtman Palas narazil u vlastních straníků v kraji. Pronájem nemocnice v Novém Jičíně mu však prošel, nejvyššímu vedení ČSSD navzdory.
S obří krajskou nemocnicí hejtman Palas narazil u vlastních straníků v kraji. Pronájem nemocnice v Novém Jičíně mu však prošel, nejvyššímu vedení ČSSD navzdory. | Foto: Ludvík Hradilek

Nový Jičín - Nejdříve se hejtman Jaroslav Palas dostal do otevřeného střetu s vlastními kolegy z ČSSD v Moravskoslezském kraji, teď jde proti vedení strany a jejímu předsedovi Bohuslavu Sobotkovi.

Spor vedou o transformaci krajských nemocnic. Od začátku roku prosazuje Jaroslav Palas stále nové varianty, jak nemocnice nebo alespoň jejich část privatizovat do rukou vlivných podnikatelských skupin.

Bohuslav Sobotka však Palase opakovaně vyzývá, aby přestal prosazovat privatizaci krajských nemocnic a teď oznámil, že si s ním ten problém jede vyříkat osobně.

Šéf sociálních demokratů tak reagoval na nové rozhodnutí krajského zastupitelstva o pronájmu nemocnice v Novém Jičíně společnosti Agel. Tu vlastní majitel Třineckých železáren Tomáš Chrenek.

Sejdeme se v nemocnici

„Nemocnice v regionech mají zůstat pod správou kraje," sdělil Sobotka a oznámil, že se ve středu 29. června sejde s Palasem přímo v nemocnici v Novém Jičíně. „Chci hledat jinou cestu, jak řešit budoucnost zadlužené nemocnice."

Podle Palase je pronájem nemocnice v Novém Jičíně společnosti Agel nejoptimálnějším řešením, jak zbavit nemocnici dluhů, byť není úplně v souladu s programem sociální demokracie.

"V tuto chvíli se situace nemocnice ukazuje jako neúnosná a my jsme povinni ji řešit," sdělil Palas. „Předseda Sobotka je informován o těchto krocích a nečekám, že bych kvůli tomu měl ve straně nějaké problémy."

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ovšem Palase už dříve opakovaně vyzýval, aby ČSSD na severní Moravě nemocnici Agelu nepronajímalo.

„Sociální demokraté by něco takového neměli vůbec navrhovat," uvedl před dvěma týdny pro Aktuálně.cz Sobotka a odkázal na usnesení předsednictva ČSSD z letošního května.

Pronájem ano, prodej ne

Od začátku roku byla větší část zastupitelů ČSSD v kraji s Palasem v otevřeném sporu o způsobu transformace krajských zdravotnických zařízení.

Zastupitelé ČSSD spolu s opozičními ODS a lidovci odmítli postupně Palasův záměr podporovaný komunisty na sloučení sedmi krajských nemocnic do jedné obří zdravotnické organizace.

S pronájmem nemocnice v Novém Jičíně společnosti Agel teď však souhlasili. Nejdříve ovšem odmítli jeden z Palasových návrhů, aby kraj nemocnici Tomáši Chrenkovi rovnou prodal.

Předsedkyně zdravotního výboru Alena Krušinová z ČSSD uvedla, že o Novém Jičíně jednal výbor dvakrát.

"Na prvním jednání jsme dostali pět variant, mimo jiné prodej nemocnice," řekla Alena Krušinová. „Ten jsme však okamžitě zamítli. Teď jsme přistoupili na návrh, aby kraj nemocnici pronajal," dodala.

Záměr ještě není smlouva

Společnost Agel už v Česku, zejména v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, provozuje deset nemocnic a několik dalších zdravotnických zařízení. Jsou mezi nimi Vítkovická nemocnice v Ostravě nebo Nemocnice Podlesí v Třinci.

Generální ředitel společnosti Agel Filip Horák řekl, že pokud dostane nemocnici do nájmu, základní zdravotnická péče tam zůstane zachována. Celkové investice Agelu do novojičínské nemocnice budou v podle něj řádech stovek milionů korun.

Předsedkyně zdravotního výboru a současně starostka Krnova Alena Krušinová patří mezi sociálními demokraty k Palasovým otevřeným kritikům a byla mezi těmi, kteří odmítli sloučení krajských nemocnic řízené lidmi napojených na vlivnou finanční skupinu Penta.

„Skutečnost, že jsme dnes schválili záměr nemocnici v Novém Jičíně pronajmout Agelu, ještě neznamená, že to tak skutečně bude," uvedla Krušinová. „Detailní podmínky smlouvy musíme nejdříve důkladně projednat s právníky."

O podrobnostech smlouvy a výši nájmu se bude jednat během prázdnin, na jednání zastupitelstva by se smlouva mohla dostat v září. "Budeme dbát na to, aby ten proces byl naprosto transparentní," řekl Palas.

 

Právě se děje

Další zprávy