Policie zadržela majitele prodejen Amsterdam shop

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 4. 2011 12:40
V obchodech v Ostravě a Olomouci se prodávaly syntetické drogy z Polska
Foto: Tomáš Netočný

Ostrava/Olomouc - Policie zadržela pětadvacetiletého majitele prodejen Amsterdam shop a internetových stránek, které do minulého týdne prodávaly syntetické drogy.

Policie polského podnikatele podezřívá ze šíření toxikomanie.

Obchody, které syntetické drogy prodávaly jako údajné suvenýry, jsou nyní podle ní prázdné.

Kvůli zásahu olomoučtí policisté udělali celkem sedm domovních prohlídek nebytových prostor. Šlo o obchody i o sídlo firmy v Ostravě.

"Muž bude obviněn ze šíření toxikomanie ve druhém odstavci, protože to dělal veřejně prostřednictvím internetu a reklam v rádiích. Hrozí mu až pět let," uvedl vrchní komisař Jiří Kubák.

Zásah policie připravovala od února

Doplnil, že nikdo jiný kromě majitele nebyl zadržen.

Zásah olomoučtí policisté připravovali už od února a neměl podle komisaře vazbu na novelu vyhlášky, která látky nabízené jako sběratelské předměty zařadila na seznam zakázaných narkotik.

"Nečekali jsme na to, až to přijde na seznam, protože bylo jasné, co se stane, že to uklidí. Nakonec se to sešlo. Obvinit jsme ho mohli už předtím, neměli jsme ale dostatek důkazů. Není to tak jednoduché, když je to pilotní projekt, nová forma trestné činnosti," řekl Kubák.

Podle zdroje blízkému policejnému vyšetřování jde o jednatele společnosti Poland Corporation, která v Česku zřídila síť prodejen legálních syntetických drog Amsterdam shop.

Prodejny jsou nyní prázdné

Policie věří, že šíření toxikomanie polskému podnikateli prokáže. "Podle kriminalistů se na něj paragraf vztahuje. To, že se snažil uvádět, že jde o sběratelské předměty, by na případnou vinu vliv mít nemělo," řekl policista.

Tvrdí, že podle zajištěných důkazů byly "sběratelské edice" jednoznačně zástěrkou a všichni, jak kupující, tak prodávající věděli, jak s nakoupeným zbožím naložit a jaké účinky od něj očekávat.

"Kdyby to prodávali a rovnou hlásali, že lidé mají fetovat a slibovali by jim zážitky jako u extáze či pervitinu, bylo by to pro policii jednodušší. Takto se zákon snažili obejít sběratelskými předměty. Proto se musely posbírat důkazy a to nějakou dobu trvalo," vysvětlil policista, proč obchody v Česku fungovaly celkem pět měsíců.

"Prodejny jsou nyní prázdné, oni dobře věděli, co prodávají. Staré zboží je pryč a nové zboží nestihl navést. Prodejny Amsterdam shop nyní nefungují," dodal vrchní komisař Kubák.

Zákon zakázal přes tři desítky drog

Nové syntetické drogy se ještě ve čtvrtek daly legálně koupit v několika městech Česka. Přítrž tomu učinila až novela, která doplnila do seznamů omamných a psychotropních látek celkem 33 položek. Mezi 30 látkami, které zakázala, jsou například butylon, flefedron, mefedron, methylon, nafyron a salvinorin A.

Novela také doplnila seznamy látek, s nimiž mohou nakládat pouze oprávněné osoby pro lékařské či veterinární účely, o opioidy karfentanil a tapentadol a o anestetikum ketamin, který bude podléhat přísnějšímu režimu. Platit začala v pátek 22. dubna.

Původně obchody vznikaly v Polsku. V okamžiku, kdy ale v zemi zemřelo na následky předávkování několik lidí, polští zákonodárci přijali zákon, kterým obchodníky donutili prodejny zavřít. Provozovatelé se proto přesunuli do Česka.

Policie v úterý zasahovala ve všech Amsterdam shopech v Česku. Těch už je více než deset. Ve všech zajistila důkazy. Po zásazích je nyní zřejmé, že se v obchodech měly prodávat nové řady syntetických drog, na které by se nevztahovala vyhláška.

Také policejní experti se nyní obávají, že polští podnikatelé do prodeje nasadí nové chemické sloučeniny, které budou legální. Pak by prodejce opět nemohli postihnout.

 

Právě se děje

Další zprávy