Ovzduší na Ostravsku teď čistí soukromý poradce z ODS

Tomáš Netočný
16. 4. 2011 18:10
Soukromý konzultant Lukáš Ženatý z ODS bude zastupovat stát v jednání s firmami
Moravskoslezský kraj se řadí mezi regiony s nejhorším ovzduším v Evropě. Průmysl a energetika se na znečišťování podílí nejméně šedesáti procenty
Moravskoslezský kraj se řadí mezi regiony s nejhorším ovzduším v Evropě. Průmysl a energetika se na znečišťování podílí nejméně šedesáti procenty | Foto: Tomáš Netočný

Ostrava - V čele skupiny lidí, která má prosazovat akční plán na zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji, nebude nezávislý expert, ale politik Občanské demokratické strany.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS vybral svého stranického kolegu - známého regionálního politika Lukáše Ženatého a svěřil mu vedení týmu, který má s akčním plánem pracovat.

Po neúspěchu v senátorských volbách se Lukáš Ženatý živí jako soukromý konzultant. Radí firmám i obcím jak čerpat peníze z evropských fondů v rámci regionálního operačního programu pro životní prostředí.

Teď bude Lukáš Ženatý dělat stejnou práci za peníze ministerstva životního prostředí, ovšem nebude jeho zaměstnancem.

Soukromý konzultant a bývalý náměstek ostravského primátora pro finance bude také vyjednávat s největšími znečišťovateli ovzduší o takzvaných dobrovolných dohodách pro zlepšení životního prostředí mezi firmami a státem.

Smlouva bude, odměnu neřeknu

"Podobu mé smlouvy s ministerstvem právě projednáváme. Bude to zřejmě nějaká dohoda o poradenství," sdělil pro Aktuálně.cz Lukáš Ženatý.

Žijete v Ostravě? Zajímá vás? Fanděte jí s Aktuálně.cz na Facebooku!

Jakou odměnu bude za svou práci dostávat, však odmítl říci a konkrétní částku zatím neuvedlo ani ministerstvo. "Bude to stejný plat, jaký na ministerstvu berou lidé na pozici vedoucího oddělení," uvedla pouze mluvčí ministerstva Michaela Jendeková.

V současné době nemá Lukáš Ženatý v ODS žádnou funkci, přestože byl ještě loni místopředsedou regionálního sdružení strany v Moravskoslezském kraji.

Co je akční plán

  • Patnáctistránkový dokument ministerstva životního prostředí, který ministr Tomáš Chalupa začátkem dubna představil veřejnosti
  • Řízením akčního plánu pověřilo ministerstvo bývalého náměstka ostravského primátora a neúspěšného kandidáta do senátu Lukáše Ženatého z ODS
  • Lukáš Ženatý působí jako soukromý konzultant například pro čerpání peněz z operačních programů pro životní prostředí financovaných Evropskou unií
  • Stejně jako Ženatý, nebudou ani další dva lidé z projekčního týmu zaměstnanci ministerstva, ale mají pracovat jako poradci
  • Mimo jiné budou za stát vyjednávat takzvané dobrovolné dohody s největšími průmyslovými znečišťovateli ovzduší na Ostravsku
  • Kritici dobrovolných dohod uvádějí, že jsou to právně nevymahatelné dokumenty, které naopak mohou pozici velkým znečišťovatelům usnadnit

"S politikou nemá moje nová pozice nic společného," říká Lukáš Ženatý. "Jsem v ODS od roku 1994 a nic na tom nebudu měnit. Navíc mám pro oblast životního prostředí vzdělání i praxi."

V osmdesátých letech absolvoval Lukáš Ženatý obor ochrana životního prostředí na univerzitě v Olomouci a v roce 2003 ukončil doktorandský studijní program na technické univerzitě v Ostravě.

Třináct let také pracoval na územním pracovišti ministerstva životního prostředí.

Plán bez cílů

Takzvaný akční plán, který Lukáš Ženatý a jeho další dva kolegové dostanou za úkol naplňovat, je ovšem sepsaný tak, že je k ničemu nezavazuje.

Nejsou v něm konkrétní úkoly ani cíle, jak ovzduší v Moravskoslezském kraji zlepšit.

"Jedná se o velmi vágní popis situace a naznačení několika opatření, o kterých se už dlouhodobě diskutuje," uvedl Jan Šrytr z neziskové organizace Ekologický právní servis.

"Úplně však chybí jakýkoliv konkrétní cíl a přesně popsané aktivity, které by ovzduší na Ostravsku zlepšily," říká Jan Šrytr.

Ekologický právní servis dlouhodobě problematiku ovzduší na Ostravsku sleduje a je členem meziresortní pracovní skupiny, kterou ministerstvo životního prostředí sestavilo ještě v době Fischerovy úřednické vlády.

Také Pavla Skýbová z občanského sdružení Vzduch postup současného ministerstva životního prostředí kritizuje a označila ho za netransparentní.

"Není mně jasné, jak to na ministerstvu vedou. Jsou tajemní a neprůhlední," uvedla Pavla Skýbová z ostravské čtvrti Radvanice a Bartovice. Čtvrť leží v těsném sousedství hutí a koksoven společnosti ArcelorMittal - největšího průmyslového znečišťovatele v kraji.

Komu pomohou dohody?

Právě dobrovolná dohoda s touto firmou, kterou nový ministr životního prostředí Tomáš Chalupa začátkem února podepsal krátce po nástupu do funkce, je součástí akčního plánu pro Moravskoslezský kraj.

S akčním plánem však ministr seznámil veřejnost až 4. dubna a poté oznámil, že jeho šéfem bude stranický kolega z ODS Lukáš Ženatý.

Ten by měl dobrovolné dohody vyjednat s dalšími velkými společnostmi v kraji, mezi které patří ČEZ - Elektrárna Dětmarovice, teplárenská společnost Dalkia, Třinecké železárny, Evraz Vítkovice Steel,  ŽDB Group a OKK Koksovny.

Jenže už první dohoda mezi státem a firmou ArcelorMittal Ostrava k ničemu hutní společnost nezavazuje a její kritici tvrdí, že naopak umožňuje, aby budovala novou ocelárnu, která vypustí do ovzduší další tuny prachu a jedovatých látek.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS představil na Technické univerzitě v Ostravě svůj akční plán na zlepšení ovzduší v kraji. Součástí plánu jsou také dobrovolné dohody s největšími znečišťovateli
Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS představil na Technické univerzitě v Ostravě svůj akční plán na zlepšení ovzduší v kraji. Součástí plánu jsou také dobrovolné dohody s největšími znečišťovateli | Foto: Martin Netočný

"Je zřejmé, že výsledkem dohod budou jakási prohlášení na zcela dobrovolné bázi, za jejíž nedodržení patrně nebudou stanoveny žádné sankce," uvedl Jan Šrytr z Ekologického právního servisu.

"Dokonce to může být naopak. Právě dobrovolnou dohodou se ArcelorMittal snaží naklonit na svou stranu úředníky při rozhodování o budoucí ocelárně," říká Jan Šrytr.

Přestože za akční plán má být zodpovědný politik ODS a soukromý konzultant Lukáš Ženatý, on sám uvádí, že u přípravy tohoto materiálu nebyl.

"Nemůžu hodnotit dokument, který jsem jednak nepřipravoval, a jednak s ním teď mám pracovat. Něco v něm bude třeba přesněji zformulovat, něco časem doplnit," odpověděl Lukáš Ženatý na otázku Aktuálně.cz, zda souhlasí s kritiky, kteří se k ministerskému dokumentu vyjadřují.

 

Právě se děje

Další zprávy