Boj za lepší ovzduší na Ostravsku začne zametáním ulic

Domácí ČTK Domácí, ČTK
6. 4. 2011 16:38
Speciální tým povede někdejší náměstek ostravského primátora Lukáš Ženatý

Ostrava - Tým, který bude naplňovat akční plán ministerstva životního prostředí na zlepšení severomoravského ovzduší, má svého šéfa. Je jím bývalý náměstek ostravského primátora Lukáš Ženatý z ODS.

Cílem akčního plánu, který ministr Tomáš Chalupa (ODS) tento týden představil v Ostravě, je co nejrychleji zlepšit stav ovzduší v kraji. "Tým se ustaví a začne fungovat v nejbližších dnech," řekl Ženatý. Dodal, že dva lidé budou pracovat v kraji a jeden v Praze.

Kraj vyjednal stovku nezaměstnaných na zametání prachu

Jednou z prvních věcí, kterými se tým bude zabývat, budou podle Ženatého dobrovolné dohody měst Moravskoslezského kraje s ministerstvem. Jejich smyslem je snaha zapojit nezaměstnané do zametání a úklidu ulic, protože prach v ulicích má na ovzduší nezanedbatelný vliv.

"V tuto chvíli je pro pilotní fázi celého projektu vyjednáno s ministerstvem práce a sociálních věcí celkem 100 míst, která budou ve spolupráci s úřadem práce alokována na program úklidu ulic a chodníků v Ostravě," uvádí se v akčním plánu.

Ministr práce a sociálních věcí přislíbil v případě potřeby tento počet navýšit. K uzavření dohod vyzve ministerstvo kromě Ostravy Karvinou, Havířov, Bohumín, Třinec a Český Těšín.

Ženatý připomněl, že plán je souhrnem všech možných opatření, která se už uskutečňují, nebo připravují. "Má principiálně dvě polohy. Jedna je ta, která se musí odehrát v Praze, to znamená legislativa a věci, které nemůžou ovlivnit lidé v regionu. Pak je tam několik úkolů, které je potřeba dělat přímo v místě, a ty bude náš tým realizovat," řekl Ženatý.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v Evropě. Během uplynulé zimy tam meteorologové několikrát museli vyhlásit smogovou situaci.

Plán ministerstva životního prostředí se týká průmyslu, lokálních topenišť, dopravy i znečištění ze zahraničí. Ministr Chalupa chce například ve spolupráci s Poláky řešit to, jak omezit emise, které do Česka přicházejí z Polska.

 

Právě se děje

Další zprávy