Bakala získá od státu desítky milionů za bydlení

Tomáš Netočný
18. 4. 2011 11:35
Státní příspěvek na bydlení bude žádat až čtvrtina nemajetných nájemníků v bytech RPG
Přes čtyřicet procent nájemníků v bytech RPG jsou důchodci. Až deset tisíc z nich může mít nárok na státní příspěvek na bydlení
Přes čtyřicet procent nájemníků v bytech RPG jsou důchodci. Až deset tisíc z nich může mít nárok na státní příspěvek na bydlení | Foto: Martin Netočný

Ostrava - Důchodci, nezaměstnaní a lidé s malým výdělkem bydlící v nájemních bytech se stali bankomatem na peníze ze státní pokladny.

Vybírat mohou především ti nejbohatší. Energetické společnosti, vodárny, obchodníci s plynem a na Ostravsku i miliardář Zdeněk Bakala, kterému chudí lidé zprostředkují příjem desítek státních milionů.

Společnost RPG Real Estate ze skupiny Bakalou ovládaných firem je získá z příspěvků na bydlení, kterými stát pomáhá nájemníkům platit za užívání bytu.

RPG vlastní čtyřicet tři tisíce bytů v Ostravě, Karviné, Frýdku-Místku a dalších městech.

Bakala získal byty i s nájemníky během privatizace důlní společnosti OKD, která měla na byty takzvané dispoziční právo, a je teď největším soukromým vlastníkem bytů v České republice.

Důchodci a nezaměstnaní

Nájemníky bytů jsou většinou bývalí horníci, nebo jejich rodiny, manželky a příbuzní.

Z údajů společnosti RPG je zřejmé, že téměř polovina z nich jsou lidé s nízkými, nebo podprůměrnými příjmy.

Čtyřicet procent nájemníků jsou důchodci, dalších pět procent nezaměstnaní. Polovina nájemníků má jen základní vzdělání.

To jsou všechno lidé, u kterých je pravděpodobné, že budou mít s placením tržních nájmů problém a stát jim bude pomáhat.

Mezi penzisty patří i osmasedmdesátiletá vdova po horníkovi bydlící v bytě RPG v Ostravě - Porubě.

Za nájem, energie, vodu a služby platí po deregulaci přes sedm tisíc korun měsíčně a z důchodu jí tak na živobytí zůstávají čtyři a půl tisíce korun.

Stát jí proto vyplácí 1655 korun měsíčně jako příspěvek na bydlení. Přibližně polovinu částky získají dodavatelé energie, tepla, plynu a vody, druhou půlku, tedy 800 korun, společnost RPG Byty, které žena platí za nájem.

Tři a půl tisíce příspěvků

Ředitel residenčního portfolia skupiny RPG Real Estate Pavel Klimeš na dotaz Aktuáně.cz uvedl, že v současné době přispívá stát osmi až desíti procentům nájemníků v bytech RPG. To je kolem tři a půl tisíce lidí.

"Počet nájemníků v našich bytech, kteří dostávají od státu příspěvek na bydlení, se postupně zvyšuje," sdělil Petr Klimeš. "Předpokládám, že v dohledné době by jich mohla být až čtvrtina."

Pokud se předpoklady společnosti RPG naplní, bude stát podporovat asi deset tisíc jejich nájemníků a desítky milionů korun ročně se prostřednictvím těchto lidí přesunou do Bakalovy firmy.

Ministerstvo práce a sociálních věcí má letos pro příspěvek na bydlení vyčleněnou částku celkem 3,5 miliardy korun. Je to stejná suma jako v roce 2010.

"V průběhu roku se však tato částka může změnit podle skutečné potřeby," uvedla zástupkyně tiskové mluvčí ministerstva Táňa Švrčková.

Zatím nevědí a stydí se

Ostrava patří k městům, pro která platí od 1. ledna deregulace nájmů. Většina nájemníků v bytech RPG už podepsala smlouvy a přistoupila tím na postupné zvyšování nájmů.

Celkový počet lidí, kteří mají na příspěvek na bydlení nárok, se tak v letošním roce zvýšil, ale požádala o něj pouze část z nich.

"Lidé se většinou stydí," říká sociolog Martin Lux, který se věnuje sociálním a ekonomickým otázkám bydlení.

"Mají pocit, že je to jakási chudinská dávka. Navíc často ani nevědí, že mají na příspěvek nárok, a neumějí si o něj požádat. Funguje v tom velká informační bariéra," uvedl Martin Lux.

„Lidem s nízkými příjmy stát nějak pomoci musí. Buď regulací nájemného, tedy opět subvencemi, nebo příspěvkem na bydlení," sdělil sociolog.

A suma poroste

Skutečnost, že suma, kterou bude stát vyplácet jako příspěvek na bydlení, se bude zvyšovat, potvrdil náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous.

"Mrzí mě, že lidé o tom jen málo vědí a příspěvek nežádají," uvedl Kalous. "Budeme nájemníky více informovat."

Od loňského listopadu přesvědčuje společnost RPG lidi ve svých bytech, aby podepsali nové smlouvy s postupným zvyšováním nájemného. Smlouvy platí od začátku roku.

Z celkem asi čtyřiceti tisíc nájemníků už většina smlouvy podepsala, kolem tisíce lidí to však odmítlo, nebo na návrh RPG nereagovalo.

Argumentují tím, že s nimi firma o novém nájemném nevyjednává a diktuje nájemníkům nevýhodné podmínky.

"Stát v tom firmě RPG pomáhá. Příspěvek na bydlení lidi uklidnil a pomohl k tomu, aby smlouvy podepsali. Věří, že když na to nebudou mít, stát to za ně doplatí," říká nájemník František Kašík, který smlouvu s RPG odmítl a poslal jí svůj vlastní návrh.

Vleklá kauza na pokračování

Bývalý státní podnik OKD získala v roce 2004 společnost Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy. V témže roce došlo k finanční transakci, kterou doly i s třiačtyřiceti tisíci byty přešly do majetku společností Zdeňka Bakaly.

Kauza se od té doby rozrostla ve složitý spor, kterým se opakovaně zabývala sněmovna, vláda, instituce Evropské unie i český Nejvyšší soud. V Moravskoslezském kraji byla několikrát součástí volební kampaně politických stran.

Nájemníci bývalých hornických bytů začali protestovat poté, co Zdeněk Bakala  v roce 2005 odvolal svůj slib, že nájemníkům byty prodá za smlouvou určených zvýhodněných podmínek.

Občanské sdružení Byty OKD opakovaně upozorňuje na to, že vlastník porušuje smlouvu, a postupně si stěžovalo české vládě, parlamentu i evropským institucím.

A spor o způsob privatizace se znovu vyhrotil na přelomu loňského a letošního roku, kdy po deregulaci začala společnost RPG Real Estat zvyšovat ve svých bytech nájemné.

Na bytech OKD stát už prodělal

Nespokojení nájemníci argumentují také tím, že Zdeněk Bakala získal byty v neprůhledné privatizaci hluboce pod cenou a že do jejich rekonstrukce od té doby téměř neinvestoval.

Podle sociologa a odborníka na trh s byty Martina Luxe prodal stát byty Zdeňku Bakalovi skutečně nevýhodně.

Za chybu označuje především skutečnost, že stát prodal byty před deregulací.

„Pokud by stát s prodejem počkal na skončení regulace nájemného a prodal ty byty ve veřejné soutěži za nejvyšší nabídku, mohl na tom výrazně vydělat," vysvětluje Martin Lux.

„Tímto způsobem probíhala privatizace například v bývalém východním Německu. Nejdříve se nájmy zvýšily na obvyklou úroveň, a poté stát prodal byty investorům."

 

Právě se děje

Další zprávy