Palas chystal privatizaci nemocnic, v ČSSD ale narazil

Tomáš Netočný
23. 3. 2011 16:16
Firma napojená na finančníky z Penty se na slučování nemocnic podílet nebude
Hejtman Jaroslav Palas z ČSSD narazil v zastupitelstvu Moravskoslezského kraje na odpor svých vlastních lidí. Část sociálních demokratů nesouhlasí se způsobem, jakým chtěl slučovat krajské nemocnice a Palas jim ustoupil
Hejtman Jaroslav Palas z ČSSD narazil v zastupitelstvu Moravskoslezského kraje na odpor svých vlastních lidí. Část sociálních demokratů nesouhlasí se způsobem, jakým chtěl slučovat krajské nemocnice a Palas jim ustoupil | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Proti hejtmanovi Moravskoslezského kraje Jaroslavu Palasovi (ČSSD) se postavili lidé z vlastní strany.

Nesouhlasí se způsobem, jakým chtěl sloučit osm krajských nemocnic do jedné a otevřít tím cestu k jejich privatizaci.

Část sociálnědemokratických zastupitelů proto Jaroslava Palase přinutila, aby od reformy zdravotnictví v kraji odstavil společnost RGM Medical a její manažery napojené na finanční skupinu Penta.

Půjdu proti vám

"Pokud tak neučiníte, budu hlasovat pro vaše odvolání z funkce hejtmana," prohlásila během jednání zastupitelstva Palasova stranická kolegyně Dagmar Horváthová.

"Ztotožňuji se s názorem, že hejtmanův záměr jasně směřoval k postupné privatizaci krajských nemocnic," potvrdila pro Aktuálně.cz předsedkyně výboru pro zdravotnictví Alena Krušinová, která je rovněž z Palasovy ČSSD.

"Naštěstí se mezi námi našli slušní lidé, kteří se tomu postavili," dodala krajská zastupitelka a starostka Krnova Alena Krušinová.

Na základě analýzy společnosti RGM Medical hejtman Palas původně navrhoval, aby řízení všech nemocnic převzala dočasně skupina lidí vedených šéfem této firmy Norbertem Schellongem.

Koalice sociálních demokratů a KSČM sice ve středu skutečně v zastupitelstvu prosadila záměr sloučit nemocnice pod jednu příspěvkovou organizaci řízenou krajem, ale Norbet Schellong a jeho firma už se na tomto plánu podílet nemají.

"Navrhuji vypustit ze záměru společnost RGM Medical a její analýzu," ustoupil během jednání zastupitelstva hejtman Palas a koalice ČSSD a KSČM jeho návrh schválila.

Sloučit. Ale proč?

Jednání o sloučení nemocnic tak sice budou v Moravskoslezském kraji pokračovat, není však jasné, jaký k tomu má hejtmanství důvod.

Žijete v Ostravě? Zajímá vás? Fanděte jí s Aktuálně.cz na Facebooku!

Na základě analýzy RGM Medical totiž Jaroslav Palas původně tvrdil, že zadlužení krajských nemocnic je neúnosné, prohlubuje se a jejich sloučení podle návrhu Norberta Schellonga je tou správnou cestou, jak situaci řešit.

Posudek RGM Medical vyčíslil celkové zrtáty nemocnic v roce 2010 na 95 milionů korun. Detaily analýzy však hejtman tajil před vedením nemocnic, veřejností i výborem pro zdravotnictví krajského zastupitelstva.

Ukazují totiž, že argumentace o zadlužených nemocnicích je nepřesná. Dvě třetiny dluhu z roku 2010 připadají na nemocnici v Novém Jičíně, zbytek nemocnici v Karviné-Raji. Nemocnice ve Frýdku-Místku, Opavě, Krnově a Třinci naopak hospodařily loni bez ztráty.

Jako z chlupaté deky

Se slučováním krajských nemocnic v Moravskoslezském kraji nesouhlasí opoziční ODS i lidovci.

„Chcete tady obnovit Krajský ústav národního zdraví, jak jsme ho znali před rokem 1989," kritizoval Palasův záměr zastupitel Jiří Veverka z ODS. „Není navíc jasné, co s ním pak budete dělat."

Opozice i část sociálních demokratů se shodují v tom, že rada kraje pod hejtmanovým vedením postupovala neprůhledně a nepřiměřeně rychle.

„Nedokázali jste se domluvit ani ve vlastní koalici. Zdravotnický výbor z vás musel tahat informace jak z chlupaté deky," prohlásil Jiří Veverka.

A předsedkyně výboru pro zdravotnictví Alena Krušinová z ČSSD to potvrdila. „Hejtman Palas i celá krajská rada nás úplně vynechali. Upekli to sami," sdělila Alena Krušinová.

 

Právě se děje

Další zprávy