První v Česku narozené slůně ohroženo, matka ho napadá

ČTK ČTK
15. 3. 2011 22:35
I přes značná rizika opakovaných útoků zůstane mládě u své matky
Vishesh, Suseela a mládě ve venkovním výběhu
Vishesh, Suseela a mládě ve venkovním výběhu | Foto: Zoo Ostrava

Ostrava - Zatím poměrně klidný odchov prvního živě narozeného slůněte v Česku se začal komplikovat. Slonice Vishesh, která se o něj zatím vzorně starala, začala svého potomka agresivně napadat. Sloní sameček se narodil v Ostravě v pátek.

Mluvčí ostravské zoologické zahrady Šárka Kalousková uvedla, že chování matky se dopoledne změnilo náhle a z nevysvětlitelných důvodů. Slonice přestala reagovat na pokyny svých ošetřovatelů.

"Útoky se bohužel stále stupňovaly, a ošetřovatelům proto nezbylo nic jiného, než matku s mládětem urychleně vypustit do venkovního prostorného výběhu, ve kterém v té době pobývala stará padesátiletá samice Suseela," popsala situaci mluvčí zoo v tiskové zprávě.

Nepomohl ani venkovní výběh

Suseela byla od Vishesh s mládětem oddělena od porodu, protože se ke slůněti chovala agresivně, ačkoli ošetřovatelé čekali, že druhé slonici spíše pomůže. Od té doby měly kontakt jen přes ochrannou bariéru.

"Ve venkovním výběhu agresivní chování Vishesh sice trochu polevilo a chvílemi naopak chránila mládě před samicí Suseelou, která se jej pokoušela napadat. Chvílemi je ale také sama napadala," uvedla Kalousková.

Teoretickým vysvětlením agresivního chování matky vůči prvorozenému mláděti může být podle mluvčí s největší pravděpodobností její nezkušenost a stres z nové životní situace.

Mládě i přes útoky zůstane u matky

Kalousková uvedla, že přes značná rizika opakování útoku zůstane mládě u své matky. "Jeho oddělení a případné odchovávání člověkem je zcela nežádoucí, tak jako je tomu v případě mnohých jiných druhů zvířat. Jakýkoli zásah ze strany člověka, případně úplné odebrání mláďat matce/rodičům často vede k nevratným změnám v chování mladých zvířat," vysvětlila mluvčí.

Dodala, že v současné chvíli jsou již všichni sloni opět v pavilonu a situace zůstává napjatá a nestabilizovaná. Pavilon slonů je pro návštěvníky zavřený.

Zdravý sameček dosud pil mateřské mléko, jeho máma ho dosud hlídala a on ji všude následoval. Tato idyla zatím skončila.

Rodit bude i Johti, otec stejný

Po třináctileté Vishesh bude brzy rodit i její dvaačtyřicetiletá matka Johti. Otcem obou mláďat je čtyřiadvacetiletý samec Calvin.

"Poslední výsledky ukazují, že hladina hormonu progesteronu v krvi je ještě poměrně vysoká, takže Johti zřejmě ještě tak brzy rodit nebude," řekla mluvčí.

Pokles hladiny progesteronu je jediný způsob, jak poznat, že se porod blíží. Ošetřovatelé s Johti už řadu měsíců na porod trénují. K Johti jako jediné z ostravských slonů mohou lidé, při porodu bude přivázaná v řetězech.

 

Právě se děje

Další zprávy