Čerstvé potraviny nakoupí Opavané na farmářských trzích

ČTK ČTK
10. 3. 2011 6:21
Příležitost budou mít od přelomu dubna a května na Dolním náměstí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Veronika Skálová

Opava - Farmářské trhy v Opavě začnou na přelomu dubna a května. Radnice v úterý vybrala jejich provozovatele.

Čerstvou zeleninu, masné výrobky a další produkty drobných pěstitelů zájemci koupí na Dolním náměstí.

"I když zájem avizovala řada firem, do výběrového řízení se přihlásily jen dvě. Vybrali jsme společnost z Brna, která se provozováním trhů zabývá," řekl náměstek primátora Dalibor Halátek. Doplnil, že členy komise oslovil především příslib 22 pěstitelů, chovatelů a výrobců z Opavy a okolí na trzích prodávat.

Podle vítězné firmy by se trhy měly konat třikrát do týdne. Jejich četnost je ale podle Halátka ještě k diskusi. "Prodávalo by se na Dolním náměstí. Město by zpočátku pouze investovalo do nákupu stánků. Jde o částku v řádech desetitisíců korun," vysvětlil náměstek.

Farmářské trhy zavítají i do Ústeckého kraje a Berouna

Trhy se v dubnu vrátí i do ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky. "Podobnou akci jsme jednorázově uspořádali loni na podzim. Zájem občanů byl obrovský. Proto jsme se rozhodli navázat na akci organizací pravidelných trhů," řekl místostarosta obvodu Jiří Jizerský.

Radnice už objednala výrobu deseti stánků v hodnotě kolem 70 tisíc korun. Podle Jizerského je obvod koupí a bude je farmářům pronajímat.

Farmářské trhy se chystají i ve dvou městech Ústeckého kraje. Jednou za dva týdny si na nich budou moci nakoupit obyvatelé Ústí nad Labem, jednou měsíčně pak lidé z Chomutova. Krajská rada podpořila jejich pořádání 98 tisíci korunami. V dubnu by stejnou příležitost měli dostávat i obyvatelé Berouna.

 

Právě se děje

Další zprávy