První muž Ostravy se znovu zmýlil, bude to stát miliony

Tomáš Netočný
23. 2. 2011 20:46
Primátor Petr Kajnar slíbil jízdné zdarma i nový stadion. Pokaždé se spletl
Primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD) slíbil jízdné zdarma i fotbalový stadion. V prvním případě slib splnil, ve druhém ne. Pokaždé se však zmýlil
Primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD) slíbil jízdné zdarma i fotbalový stadion. V prvním případě slib splnil, ve druhém ne. Pokaždé se však zmýlil | Foto: Magistrát města Ostravy

Ostrava - Za akci smog, při které je veřejná doprava v Ostravě zadarmo, utratí město z rozpočtu mnohem větší sumu, než s jakou primátor Petr Kajnar počítal.

Dosavadní statistiky současné zimní sezóny už nyní totiž dokládají, že smogových dnů s bezplatnou dopravou bude podstatně více.

Stále přitom není jasné, zda toto opatření skutečně zlepší ovzduší ve městě.

"Bude to maximálně deset dnů v roce. V nejhorším případě o něco málo více," předpovídal začátkem prosince Petr Kajnar, kolikrát do roka budou mít lidé v Ostravě možnost cestovat bez jízdenky.

Jenže do konce zimního období, kdy jsou smogové situace nejčastější, zbývá ještě tři až pět týdnů a podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu se ukazuje, že primátorova předpověď se nesplní.

Žijete v Ostravě? Zajímá vás? Fanděte jí s Aktuálně.cz na Facebooku!

Od 1. října do 20. února už bylo totiž takových dnů celkem dvacet tři a to je dvojnásobek, než byl primátorův odhad.

Deset, dvacet milionů...

Pokud by vyhláška o bezplatné dopravě platila už od října, stála by město zatím kolem dvaceti milionů korun. Zastupitelé schválili dopravu zdarma v polovině prosince a od té doby se v Ostravě jezdilo bez jízdenky celkem čtrnáct dnů, což Ostravu připravilo už o více než deset milionů.

Vyhlášku o akci smog prosadila v zastupitelstvu velká koalice ČSSD s ODS a primátor Petr Kajnar ji tehdy několikrát veřejně obhajoval.

Součástí návrhu na cestování zdarma byl také plán, že náhradu ztráty, která tím městu vznikne, bude Ostrava požadovat po vládě. "Péče o čisté ovzduší je v kompetenci státu. Proto budeme žádat vládu, aby nám to zaplatila," prohlásil Petr Kajnar. "Sám jsem zvědavý, jak se k tomu postaví."

Jenže ministerstvo životního prostředí to jednoznačně odmítnulo. "Pokud chce pan primátor tímto nesystémový způsobem přispět svému městu, tak ať neposílá někomu účty," řekl tehdejší ministr Pavel Drobil z ODS.

Rozhodnutí na zelené louce

Zastupitelstvo schválilo v prosinci vyhlášku, aniž by mělo k dispozici odborné studie a průzkumy, jaký budou mít miliony utracené z rozpočtu účinek. Nebylo jisté, jestli řidiči zvyklí cestovat ve městě auty nasednou zdarma do tramvají a pokud ano, jak to ovlivní kvalitu ovzduší.

"Je to velmi nezodpovědné. Z rozpočtu města utratíme desítky milionů a potom zjistíme, že zbytečně," uvedl zastupitel Petr Kausta z opozičního Hnutí Ostravak.

"Nebude to mít žádný efekt," podpořil ho kolega a odborník na životní prostředí v průmyslových oblastech Petr Jančík z technické univerzity v Ostravě.

Dopravní podnik teď na několika frekventovaných místech Ostravy sčítá počty cestujících a počty aut. Výsledky v době s dopravou zdarma chce potom porovnat s normální situací.

Mluvčí dopravního podniku Miroslav Albrecht však zatím nesdělil, kdy bude průzkum hotov.

Špatný odhad počtu smogových dnů a tedy celkový dopad na rozpočet města není v posledních týdnech jedinou zprávou o tom, že se Petr Kajnar mýlil, nebo zásadně změnil své stanovisko.

Stadion? Spletl jsem se...

Skutečnost, že má primátor Ostravy Petr Kajnar a vedení města pro zásadní rozhodnutí nepřesné informace, nebo se mýlí, se v posledních týdnech opakovaně potvrdila.

"Unáhlil jsem se a spletl," sdělil například na tiskové konferenci, na které vedení města oznámilo, že ustupuje od plánů postavit v Ostravě nový fotbalový stadion za 1,4 miliardy korun.

Komentoval tak svůj vlastní výrok, kterým před rokem oznámil, že už v roce 2013 bude stadion hotov.

Bazaly ostravského Baníku už nevyhovují normám pro nejvyšší soutěže a populární ostravský klub se musí stěhovat.

Velká část obyvatel Ostravy proto sleduje, jak klub a město tento problém vyřeší a stavba nového stadionu byla i součástí kampaně před podzimními komunálními volbami.

Teď však magistrát oznámil, že na plánovaný projekt nemá peníze a bude proto investovat do opravy stadionu ve Vítkovicích.

Vedoucí oddělení prezentace a vztahů k veřejnosti ostravského magistrátu Michal Bayer odmítl primátorovy omyly komentovat. "Nezlobte se, ale nebudu se k tomu vyjadřovat," odpověděl na otázku Aktuálně.cz, zda takové situace nepoškodí pověst Petra Kajnara i celého vedení města u voličů.

 

Právě se děje

Další zprávy