V bytech u Bakaly: Termín vypršel, havíř nepodepsal

Tomáš Netočný
7. 2. 2011 18:01
Reportáž z ostravských bytů, jejichž nájemníci dostali k podpisu kontroverzní smlouvy
Jeden z domů společnosti RPG Byty v Ostravě zdobí zkřížená kladiva. Trvalý symbol těch, kteří tady desítky let bydleli a často ještě bydlí
Jeden z domů společnosti RPG Byty v Ostravě zdobí zkřížená kladiva. Trvalý symbol těch, kteří tady desítky let bydleli a často ještě bydlí | Foto: Tomáš Netočný

Ostrava - Horník ve výslužbě František Kašík rovná na stole štos dopisů a úředních listin. Dopisuje si s firmou Zdeňka Bakaly.

Jednomu z nejbohatších Čechů patří byt v Ostravě - Porubě, ve kterém bývalý havíř už čtyřicet let bydlí. A nájemník se teď rozhodl, že bude s podnikatelem Bakalou bojovat.

Patří mezi dva a půl tisíce nájemníků na Ostravsku, kteří nesouhlasí s podmínkami společnosti RPG Byty. V pondělí 7. února jim skončila lhůta k podpisu nové smlouvy.

Desítky tisíc lidí smlouvu podepsaly, ale František Kašík ne. A to s největší pravděpodobností znamená, že se s firmou miliardáře Bakaly bude soudit.

"Pokud nájemníci na naše návrhy nepřistoupí, skutečně se obrátíme na soud," sdělil Aktuálně.cz mluvčí společnosti RPG Byty Petr Handl. "Pokud by však i později chtěli podepsat naše návrhy, rádi se soudu vyhneme."

Takhle se smlouvy nedělají

František Kašík je rozhodnutý neustoupit. "Poslali návrh smlouvy a pak už jen výhružné dopisy," popisuje způsob, jakým firma RPG Byty s nájemníky vyjednává. "Jenže takhle se smlouvy nedělají. Chci se dohodnout, ale nevýhodné podmínky si od nich diktovat nenechám."

František Kašík z Ostravy - Poruby pracoval na šachtě 28 let. Dnes má silikózu v plicích a prsty mu křiví vazoneuróza, přesto se pustil do boje
František Kašík z Ostravy - Poruby pracoval na šachtě 28 let. Dnes má silikózu v plicích a prsty mu křiví vazoneuróza, přesto se pustil do boje | Foto: Tomáš Netočný

Společnost RPG Byty ze skupiny firem Zdeňka Bakaly je největším vlastníkem bytů v České republice. Na Ostravsku jí patří téměř pětačtyřicet tisíc bytů, které získala privatizací důlního gigantu OKD.

Tvrzení, že by nájemníky záměrně tlačila do nevýhodných podmínek, RPG Byty vytrvale odmítá.

Prvního ledna vstoupila v platnost deregulace nájmů a vztahuje se také na byty firmy RPG. Stejně jako ostatní desítky tisíc nájemníků, dostal také František Kašík v listopadu návrh nové smlouvy.

Majitel bytů chce, aby se jednou provždy zavázal, k postupnému zvyšování nájmu, aniž by v tuto chvíli bylo jasné, jak se budou vyvíjet skutečné tržní ceny. Místo dnešních padesáti korun za metr, by měl František Kašík v roce 2014 platit o dvacet korun více. A od roku 2015 potom tolik, kolik firma stanoví podle pravidel, které teď vytvořila.

S tím však František Kašík nesouhlasí a poslal majitelům svůj návrh. "Do roku 2014 budu platit, kolik oni žádají," vysvětluje v kuchyni nad hromádkou dopisů. "Pak musíme jednat, jak to bude dál. Nemůžu se zavázat k nekonečnému zdražování, když teď nikdo neví, jaké ceny na trhu za čtyři roky budou."

Silikóza a nejistá budoucnost

V dolech Ostravsko-karvinského revíru pracoval František Kašík dvacet osm let. Celou tu dobu pracoval pod zemí, razil nové šachty a rubal uhlí na čelbě.

S majitelem společnosti RPG Byty miliardářem Bakalou bojuje František Kašík zatím na dálku. Dopisy a protinávrhy smluv
S majitelem společnosti RPG Byty miliardářem Bakalou bojuje František Kašík zatím na dálku. Dopisy a protinávrhy smluv | Foto: Tomáš Netočný

Dekret na byt získal v roce 1972 a podmínkou bylo, že se upíše šachtě. Dnes má v plicích silikózu, vázoneuróza mu kroutí prsty a nikam do práce proto nastoupit nemůže. Rodinu živí z hornické renty a teď riskuje, že o byt nakonec přijde.

"Kdyby se to stalo, půjdeme bydlet jinam, ale nejdříve budeme bojovat. Zadarmo to Bakalovi nedám," říká bývalý horník odhodlaně.

Původně si nemyslel, že v hornickém bytě prožije skoro celý život. Chtěl si postavit vlastní dům, nebo nějaký koupit. Jenže nakonec to bylo jinak.

Zdeněk Bakala získal byty v roce 2004, kdy je s doly OKD koupil od společnosti Carbon Invest. Privatizace bytů v rámci důlní firmy se od té doby stala vleklou kauzou, kterou se opakovaně zabývala vláda, parlament, soudy i evropské instituce.

Jsme občané druhé kategorie

Podle privatizačních zákonů z devadesátých let, měli mít předkupní právo na státní a obecní byty jejich nájemníci. Jenže lidé v bytech OKD nikdy tuto možnost nezískali, až najednou zjistili, že jejich byty už soukromého vlastníka mají - miliardáře Bakalu.

Domy ve stylu socialistického realismu stojí v Ostravě - Porubě od padesátých až šedesátých let
Domy ve stylu socialistického realismu stojí v Ostravě - Porubě od padesátých až šedesátých let | Foto: Martin Netočný

"Stal jsem se občanem druhé kategorie," zlobí se František Kašík. "S kolegou jsme fárali na jedné šachtě. Jemu byt prodali, ale mně ne." Státní firma totiž nikdy byty ve skutečnosti nevlastnila. Majitelem byla města a doly měly k bytům jen takzvané dispoziční právo.

Některé z těchto nájemních domů pak zůstaly obcím a ty je prodaly nájemníkům, desítky tisíc jiných hornických bytů však nakonec získal Zdeněk Bakala.

Plíseň a zápach z hutí

Mezi další Bakalovy nájemníky, kteří odmítají přistoupit na nové podmínky, patří také Jiří Paciorek z ostravské čtvrti Radvanice. V podezdívce domu z první republiky ukazuje díru, kterou tu během druhé světové války vysekla střepina dělostřeleckého granátu. Desítky let starý dům má ve zdech plíseň, omítka na fasádě praská a opadává.

Firma RPG Byty u svých domů zatím investovala jen do nejnutnějších oprav a to je další problém, proč část nájemníků odmítá na její nové podmínky přistoupit. Společnost dala v prosinci veřejný příslib, že své domy opraví a zaplatí za to celkem 5 miliard korun. Konkrétní závazek však ve svých smlouvách nájemníci nenašli.

Jiří Paciorek platí nájem v Ostravě - Radvanicích. V podezdívce zanedbaného domu ukazuje díru, kterou tu granát vyseknul během druhé světové války
Jiří Paciorek platí nájem v Ostravě - Radvanicích. V podezdívce zanedbaného domu ukazuje díru, kterou tu granát vyseknul během druhé světové války | Foto: Tomáš Netočný

"V provlhlém bytě potřebujeme často větrat. Jenže z venku se valí zápach z nedalekých hutí," popisuje běžnou situaci Jiří Paciorek. "Proč bychom měli platit stejně, jako nájemníci v jiných částech Ostravy, kde takový problém nemají?"

S tím však mluvčí společnosti RPG Byty Petr Handl nesouhlasí. "V některých lokalitách zvyšujeme v tomto roce nájem až o sedm korun za metr, jinde však pouze o tři," sdělil mluvčí Handl.

Proč pořád ustupovat?

Jiřímu Paciorkovi se taková úprava nájmu nelíbí a nepovažuje kompenzaci za dostatečnou. Stejně jako František Kašík, poslal proto také on firmě RPG Byty svůj protinávrh. V něm souhlasí se zvýšením nájemného, ale žádá slevu dvacet procent, která by odpovídala zanedbanému stavu domu a jeho poloze.

Dům navíc nemá ústřední vytápění, takže starý byt s vysokými stropy vyhřívají nájemníci elektrickými přímotopy. V zimním období tak ještě před zdražením zaplatí Jiří Paciorek za nájem a elektřinu přes dvanáct tisíc korun měsíčně.

Přes to všechno se ze svého bytu zatím odstěhovat nechce. "Někdy mám pocit, že jsem se musel zbláznit, když tady s přítelkyní žijeme s malým synem," říká. "Ale přece v naší zemi nebudeme pořád jen někomu ustupovat. Zůstanu tady a chci vyjednávat. Snad pana Bakalu přesvědčím, že jsem jeho dobrý zákazník, o kterého nebude chtít přijít."

 

Právě se děje

Další zprávy