Primátor Ostravy zrušil slib, privatizovat chce utajeně

Tomáš Netočný
4. 2. 2011 18:00
Magistrát chce utajit detaily privatiazce majetku dopravního podniku
,,Další materiály a studie nebudou z důvodů uvedených ve výše uvedeném  tiskovém prohlášení zveřejňovány," píše na webu magistrátu primátor Ostravy Petr Kajnar z ČSSD
,,Další materiály a studie nebudou z důvodů uvedených ve výše uvedeném tiskovém prohlášení zveřejňovány," píše na webu magistrátu primátor Ostravy Petr Kajnar z ČSSD | Foto: Magistrát města Ostravy

Ostrava - Dva týdny vydrželo ostravskému magistrátu odhodlání informovat veřejnost o chystané privatizaci části dopravního podniku.

Primátor Petr Kajnar z ČSSD 21. ledna veřejně slíbil, že bude na oficiálním webu města publikovat informace o restrukturalizaci Dopravního podniku Ostrava.

Magistrát vedený koalicí sociálních demokratů a ODS totiž oddělil od dopravního podniku jeho výrobní a opravárenský areál, založil novou firmu Ekova Electric a převedl do ní majetek za 500 milionů korun. Firmu teď připravuje k privatizaci.

Materiál, který primátor před čtrnácti dny publikoval na webu města, popisuje jednotlivé kroky rozdělení dopravního podniku a obsahuje některé konkrétní údaje celé transakce.

Informace budou a nebudou

"Cílem tohoto materiálu, publikovaného na webových stránkách Magistrátu města Ostrava (MMO), je zveřejnit podrobné informace týkající se celého procesu založení dceřiné společnosti DPO," napsal Petr Kajnar a také slíbil:

"Postupně budou zveřejněny další materiály a studie, které se této problematiky týkají."

Teď však primátor oznámil, že svůj slib nemůže splnit. Z tiskové zprávy magistrátu i z webových stránek města je zřejmé, že informování končí a pokračování nebude.

"Zveřejnění dalších podrobných informací týkajících se způsobu vyčlenění komerčních aktivit z DPO do EKOVY ELECTRIC, činností a záměrů této 100procentní dceřiné společnosti DPO již fakticky není možné," stojí v tiskové zprávě.

A slib na webových stránkách města přepsal magistrát na tento text:

"Další materiály a studie nebudou z důvodů uvedených ve výše uvedeném  tiskovém prohlášení zveřejňovány."

Rozhodnutí magistrátu Petr Kajnar potvrdil na tiskové konferenci, když novinářům sdělil, že zájem o privatizaci společnosti Ekova Electric už projevily dvě soukromé firmy, ale odmítl uvést, které to jsou.

Zastupitelé za zavřenými dveřmi

"Ekova Electric je standardním podnikatelským subjektem působícím na silně konkurenčním trhu," řekl Petr Kajnar.

"Informace, které se týkají výkonu její podnikatelské činnosti a záměrů jsou velmi cenné a mají charakter obchodního tajemství," dodal.

S tím však nesouhlasí část opozice na ostravském magistrátu. Žádá, aby podrobnosti privatizace majetku za půl miliardy korun byly veřejně dostupné a projednané na veřejných zasedáních zastupitelstva.

Porcování DPO
Autor fotografie: Tomáš Netočný

Porcování DPO

  • Součástí Dopravního podniku Ostrava byl až do konce roku 2010 servisní areál v Ostravě - Martinově
  • Rozhodnutím zastupitelstva krátce před podzimními komunálními volbami vyčlenil dopravní podnik celý areál ze svého majetku
  • Od 1. ledna 2011 je v obchodním rejstříku zapsaná nová společnost Ekova Electric, jejímž stoprocentním vlastníkem je DPO
  • Dopravní podnik převedl do Ekova Electric majetek v hodnotě 500 milionů korun. Jde například o pozemky, budovy, haly a zařízení
  • Dosavadní šéf dopravního podniku František Kořínek je jmenován ředitelem Ekova Electric a staronová koalice ČSSD a ODS teď připravuje firmu k privatizaci

Magistrát totiž svolal pracovní jednání zastupitelů, jehož jediným tématem bude právě privatizace opravárenského areálu dopravního podniku. Jednání však nebude v sále magistrátu, ale za zavřenými dveřmi mimo budovu ostravské radnice.

"Požádal jsem pana primátora, aby jednání bylo veřejné," sdělil zastupitel Petr Kausta z Hnutí Ostravak.

„Ekova Electric je výhradně majetkem města a nedovedu si představit důvod, proč by kroky k jeho privatizaci měly být tajné," řekl zastupitel Kausta.

"Jestli může někdo tuto firmu skutečně poškodit, tak je to koalice sociálních demokratů a ODS, která neprůhledným a účelovým způsobem zbavuje město Ostravu lukrativního majetku."

Chybí dokumenty a smlouvy

Primátor Kajnar teď sice oznámil, že svůj dva týdny starý slib ruší, ale ani informace dosud zveřejněné nebyly kompletní. Na stránkách magistrátu chyběly odkazy na konkrétní projekty, analýzy nebo smlouvy.

Tuto skutečnost potvrdila ve svém stanovisku také česká pobočka celosvětové protikorupční organizace Transparency International.

"Podle mého názoru je nesmyslné, aby město bylo současně výrobcem dopravních prostředků. V tomhle směru chápu snahu města firmu privatizovat a věřím, že se jedná o náročnou záležitost," sdělil v písemném stanovisku pro Aktuálně.cz Vladan Brož z Transparency International.

Žijete v Ostravě? Zajímá vás? Fanděte Ostravě-Aktuálně.cz na Facebooku!

"Primátorem zveřejněný popis celé situace však vnímám jako jednostrannou obhajoba postupu města. Bohužel jsem nedohledal dokumenty, které by tvrzení pana primátora potvrzovaly," uvádí Vladan Brož.

 

Právě se děje

Další zprávy