Linka z Těšína do Frýdku-Místku bude mít nové vlaky

Domácí Domácí
20. 1. 2011 7:52
Na zakoupení pěti souprav dostanou ČD 52 milionů Kč z evropských peněz
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Bombadier.com

Ostrava - Linka z Českého Těšína do Frýdku-Místku by měla mít od poloviny příštího roku nové vlakové soupravy pořízené i z evropských peněz.

Na zakoupení pěti souprav dostanou České dráhy 52 milionů korun z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Odhad celkových nákladů je 156 milionů korun. Nové soupravy by měly jezdit od poloviny příštího roku.

"Nové vlaky zvýší komfort cestování po železnici a budou přizpůsobeny pro přepravu hendikepovaných lidí. Zároveň budou šetrnější k životnímu prostředí a oproti stávajícím soupravám také bezpečnější," jmenuje některé z důvodů podpory projektu Miroslav Novák, člen Výboru Regionální rady Moravskoslezsko a 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

České dráhy budou vozy objednávat v tendru, jehož součástí bude pořízení vlaků pro zajištění dopravy v dalších regionech ČR. Konečná cena zakázky se tak může změnit v závislosti na počtu pořízených vozidel.

Regionální rada Moravskoslezsko podpořila loni v září dotací 328 milionů korun rovněž nákup nových souprav, které budou od roku 2013 jezdit mezi Ostravou, Bohumínem a Mosty u Jablunkova.

Organizace má na starosti uplatnění 18 miliard korun z fondů EU, určených v letech 2007-2013 rozvoji Moravskoslezska. Doposud podpořila více než 500 projektů částkou přes 11 miliard korun.  

 

Právě se děje

Další zprávy