Opakované volby: Podezření z kupčení v Českém Těšíně

ČTK Radek Nohl Kateřina Eliášová, ČTK, Radek Nohl
9. 1. 2011 10:23
Volby se opakují v pěti českých a moravských městech
Volby se opakují v pěti českých a moravských městech
Volby se opakují v pěti českých a moravských městech | Foto: Ondře j Besperát

Český Těšín - V pěti českých a moravských obcích se v sobotu opakovaly volby, které musely být anulovány kvůli porušení pravidel na podzim.

Průběh v Českém Těšíně opět narušilo podezření z kupčení s hlasy, ze stejného důvodu byly zrušeny podzimní výsledky. V ostatních místech, kde se volby opakovaly, bylo vše v pořádku.

Volby v Českém Těšíně nyní překvapivě vyhrála KDU-ČSL bude mít sedm křesel ze 27. Druhá skončila ČSSD (šest mandátů), třetí SOS pro Český Těšín (pět mandátů). V podzimních volbách, jejichž opakování nařídil soud kvůli kupčení s hlasy voličů, přitom KDU-ČSL byla až třetí za ČSSD a SOS pro Český Těšín.

V Českém Těšíně se zatím policie zabývá čtyřmi anonymními podněty, avšak nemá žádné zprávy o tom, že by někdo narušil pořádek nebo spáchal trestný čin. O dvou podezřelých případech hovoří i organizace Transparency International, jejíž pracovníci na volby dohlížejí.

Podle Stanislava Beránka z Trasnparency se volební hlasy v Českém Těšíně opět kupovaly. "Pozornost byla oproti podzimním volbám vyšší, takže to pro organizátory bylo složitější. Taky se zvedla cena za hlas, tentokrát lidé dostávali zhruba 1000 až 1500 korun," řekl Beránek.

Na rozdíl od minula se podle něj nákupčí domlouvali s voliči individuálně, kontaktovali je například telefonem. Hlasy se údajně kupovaly pro dvě strany.

Voliči byli k volbám opět hromadně sváženi

Volební komisaři v Českém Těšíně museli zneplatnit hlas muže, který vzal lístky z místnosti a vrátil se s jedním vyplněným.

Využil toho, že u volebních uren bylo plno, vzal volební lístky a odešel s nimi ven. "Když se vrátil, měl už lístek vyplněný. Byl v něm hlas pro SOS pro Český Těšín. Komise jeho hlas zneplatnila," řekla mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková.

Dodala, že v okolí volebních místností se stále pohybovali lidé, kteří postupně svážejí voliče. "Není to ale už tak masové jako posledně. Požádali jsme o pomoc policii, ale její práce v ulicích teď spíš není vidět," řekla v České televizi.

Svůj hlas přišlo odevzdat hodně lidí, které by šlo nazvat bezdomovci. Jako své trvalé bydliště mají hlášenou adresu českotěšínské radnice. "Nedělali ale nic, co by neměli dělat. Odvolí a jdou," řekla předsedkyně volební komise Aneta Mrózková.

Volby se v obcích musí opakovat z rozhodnutí krajských soudů, které v nich zrušily výsledky říjnového hlasování převážně kvůli kupčení s hlasy voličů, což je i případ Českého Těšína.

V Libhošti, která se na počátku roku odtrhla od Nového Jičína, si lidé tentokrát volí svou, ne už novojičínskou radnici.

V Roudnici přibyli obyvatelé

Volby se opakují i v Bezděkově, malé čtvrti na okraji Roudnice nad Labem. Tam se už nahlas mluví o tom, že ani tentokrát nebudou "čisté".

Podle informací Aktuálně.cz se do malého severočeského města přistěhovali zničehonic noví obyvatelé.

Foto: Radek Nohl

"K náhlému nárůstu počtu obyvatel tady určitě došlo, nováčků je 67. Do volební místnosti přišlo najednou zhruba třicet studentů, kteří ani nevěděli, kde bydlí," uvedl pro Aktuálně.cz zástupce Transparency International Vladan Brož.

Podle něj se evidentně do Bězděkova před volbami přestěhovali. "Měl to organizovat muž, který seděl v restauraci u fotbalové hřiště. Údajně jim tu vyplácel peníze. To jsem ale neviděl," dodal Brož. Policejní mluvčí Jaromíra Střelcová řekla, že žádné ovlivňování voleb nezaznamenali.

"Manipulace může ovlivnit výši jednoho mandátu, na kterém se třeba bude lámat budoucí koalice," prohlásil starosta Roudnice Josef Bakeš.

A to se zřejmě i potvrdilo. Volby v posledním okrsku vyhráli Roudničané, kteří tím získali o jednoho zastupitele více nežli v říjnu.

Podzimní průběh voleb mělo podle rozhodnutí ústeckého krajského soudu zmanipulovat právě toto sdružení. V sobotu do volební místnosti chodili obyvatelé, kteří měli dočasné občanské průkazy. Se zpravodajem Aktuálně.cz se ale bavit odmítali.

Podle předsedy komise Milana Běžinského v roudnickém okrsku k problémům při volbách nedošlo. K urnám tu podle něj přišla zhruba polovina voličů.

Volby hlídala policie i TI

Volby byly pod zvýšeným dohledem policie i nevládní organizace Transparency International. Před místnostmi hlídkovali strážníci i policie. Vedení měst se obávalo, že se s hlasy voličů opět bude kupčit.

To se v případě Českého Těšína i potvrdilo. Podle svědků dostávali na podzim lidé za svůj hlas 300 až 700 korun. Jeden z obyvatel místního azylového domu, který peníze za hlas dostal, pro ČTK uvedl, že mu stejný člověk jako na podzim nabídl tentokrát za hlas 1000 korun.

Podle původních výsledků skončila na podzim SOS pro Český Těšín ve volbách s 19 procenty hlasů na druhém místě za ČSSD s 23 procenty.

Naopak ve Starém Plzenci se potýkali s nízkou volební účastí. Z téměř čtyř tisíc registrovaných voličů zatím k urnám dorazily jen desítky. Podobné to je i v Jirkově na Chomutovsku. Volby tu vyhráli sociální demokraté před KSČM a ODS.

Navíc členové volebních komisí si stěžovali, že za den strávených u voleb nedostali ani korunu.

 

Právě se děje

Další zprávy