Najel autem do zastávky MHD, zranil tři lidi a ujel

David Moravec, čtk
2. 1. 2011 14:07
Dva dospělí lidé utrpěli vážná zranění, patnáctiletá dívka byla zraněna lehce
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Policie ČR

Ostrava - Na tramvajovou zastávku v centru Ostravy najel v poslední den roku čtyřiadvacetiletý řidič, který nezvládl předjíždění. Zranil tři lidi a z místa ujel. Kriminalisté jej dopadli po několika hodinách.

Už v sobotu si vyslechl obvinění z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci. ČTK to řekla mluvčí policie v Ostravě Gabriela Holčáková.

Mladý muž na Silvestra okolo 18:15 po tramvajovém pásu v ostravské Nádražní ulici předjížděl autobus. Pravděpodobně jel příliš rychle a dostal smyk. Vjel přes obrubník do prostoru zastávky MHD, kde se nacházeli lidé. Při nehodě utrpěli vážná zranění dva cestující - šestasedmdesátiletá žena, její o dvacet let mladší syn. Patnáctiletá dívka utrpěla lehká zranění.

Nejvážněji zraněna byla seniorka. "Utrpěla poranění hlavy a hrudníku. Do nemocnice jsme ji převáželi s podezřením na poranění mozku," řekl ČTK mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Dodal, že muž při střetu s autem utrpěl poranění nohy.

Řidič z místa nehody ujel, aniž by zraněným poskytl první pomoc.

Kriminalisté ale i díky všímavosti svědků po několika hodinách našli auto a v sobotu pak obvinili i jeho řidiče. "Muži hrozí až pětiletý pobyt ve vezení," uvedla mluvčí policie Holčáková.

Ujetí od nehody se podle policie nevyplácí. Neposkytnutí pomoci zraněným obětem dopravní nehody se od loňského ledna trestá přísněji. Nový trestní zákoník totiž zpřísnil postih pro řidiče, kteří ujedou, ze tří na pět let. Tresty jsou vyšší než za samotné ublížení na zdraví. "V případech, kdy dojde ke zranění, které není těžké a doba léčení není delší než šest týdnů, může řidič vyváznout jen se zákazem činnosti či ročním pobytem ve vězení," vysvětlila mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy