Svědectví z Ostravy: Slepý strážník, dobrý strážník

Tomáš Netočný
3. 12. 2010 9:20
Po násilných událostech v Ostravě mapujeme práci městské policie
Foto: Tomáš Netočný

Ostrava - Od chvíle, kdy šestnáctiletý chlapec v Ostravě téměř ubodal nožem tři další děti, neuplynulo ještě ani 48 hodin a velitel místního oddělení městské policie procházel staré záznamy ve svém počítači.

„Ne, ne. Jméno toho hocha mi tady nevyskakuje," říká šéf strážníků v Ostravě-Hrabůvce Marian Janalík reportérovi Aktuálně.cz. „Myslím, že to není kluk, který by byl známý jako nějaký místní výlupek."

Velitel se mýlí. 

Už dlouho před tím, než mladík s přezdívkou Nifest začal řádit, vyhrožoval ve své čtvrti, že jednou všechny zabije. Po ulici chodil s nožem a naháněl strach. Věděly to děti v okolí, věděli to pedagogové ve škole. Strážníci prý ne.

„Že by někomu vyhrožoval, o tom žádné informace nemáme," potvrdil ředitel Městské policie v Ostravě Zdeněk Harazim a více sdělit odmítl.

„Děti tyhle výlupky často znají," připustil nakonec jeho podřízený Janalík. „Nám to ale neřeknou."

Strážníci jsou nám k ničemu

Otázkou však je, jestli se strážníci vůbec ptali. Znali poměry v místě, kde mohli zbytečně umřít tři mladí lidé?

Na první pohled to může vypadat, že ano. Od roku 2006 totiž v řadách městské policie působí takzvaní okrskáři, kteří mají důkladnou znalost "své" části města přímo v popisu práce.

Mají mít své rajony, mluvit s lidmi a znát tam každý jejich problém. Byl to zřejmě dobrý záměr, ale skutečnost je jiná. „Strážníci jsou nám k ničemu," říká bez váhání Věra Teichmannová z Rodinné ulice na pomezí Ostravy-Zábřehu a Hrabůvky.

Dva roky stará zkušenost jí dává právo takhle mluvit. Poměry v městské policii tehdy okusila na vlastní kůži. V místě kde bydlí, totiž takový okrskář skutečně pracoval.

„Byl jak z doby rady Vacátka," vzpomíná Věra Teichmannová. „Najednou se tu objevil, chodil dům od domu a všem se představil. Postupně ho tu znal snad každý."

Krátká dráha okrskáře

Majitele rodinných domků tehdy sužovali zloději. Přelézali ploty zahrad, dobývali se do domů, kradli všechno, na co přišli. Okrskář René Štecher však o nich věděl. Neváhal celou noc hlídkovat v křoví, aby je dopadl. Nevadilo mu, že třeba zrovna nemá službu.

Když zjistil, že frekventovaný přechod pro chodce není příliš bezpečný, jednal i s ředitelem dopravního podniku, dokud se nepodařilo přechod přestavět. Sledoval dealery drog, vedl dětský oddíl ochránců veřejného pořádku.

Co je to okrskář

  • Tím, že se strážník-okrskář pohybuje v určité lokalitě prakticky neustále, maximálně se prohlubují jeho místní znalosti, ať už ve vztahu k místním poměrům, mezilidským vztahům nebo stavu veřejného pořádku.
  • Soustřeďuje poznatky o bezpečnostní situaci v okrsku, tyto vyhodnocuje a využívá je k plnění vlastních úkolů, případně je předá nadřízenému k přijetí potřebných opatření.

Zdroj: webové stránky
Městské policie v Ostravě

Všichni v okolí znali mobilní číslo jeho telefonu. „Mohl jste zavolat třeba o půlnoci, sedl na kolo a za chvíli byl tady," vzpomíná Věra Teichmannová.

René Štecher pracuje u městské policie 12 let a tvrdí, že práce okrskáře byly dva nejkrásnější roky jeho života. „Dávalo to smysl, měl jsem z toho radost," usmívá se strážník.

Jenže idyla netrvala dlouho. Zapálený okrskář Štecher psal hlášení na všechny strany. Zaměstnával kolegy strážníky, svými podněty bombardoval státní polici i místní úřady. „Pracoval na plno, bral to vážně. A to se přece neodpouští," vzpomíná kadeřnice z místního holičství Hana Šimoníková.

Začátkem roku 2008 ředitelství městské policie Renému Štechrovi oznámilo, že jako okrskář končí. To však nebylo všechno. Z obvodu, ve kterém žil a dobře ho znal, dostal umístěnku na opačný konec města jako řadový „hlídkař". Bakalář speciální pedagogiky od té doby šlape chodník v cizím rajonu a na aktivní práci okrskáře může zapomenout.

Petice skončila pod stolem

Petici proti jeho přeložení podepsalo tři sta padesát lidí, avšak primátora Ostravy Petra Kajnara z ČSSD názor voličů nepřesvědčil.

Nechal si vypracovat posudek od velitelů, kteří nepohodlného okrskáře přeložili, a věc byla vyřízená. „Strážník René Štecher byl již dvakrát upozorněn, že nerespektuje svou pracovní náplň, překračuje své kompetence a zasahuje do činnosti oddílu prevence," napsal primátor v dopise Věře Teichmannové, která petici organizovala.

Jak se věci skutečně mají, o to se primátor příliš nezajímal. Mezi lidi, kteří petici podepsali, nikdy nepřišel, aktivního okrskáře nevyslechl. "Pan primátor mi ani nezavolal. Jednalo se o mně, ale můj názor asi nepotřeboval. Co s obyčejným strážníkem?" usmívá se René Štecher.

„Od té doby je to tady zase k ničemu. Své strážníky neznáme. Bojíme se o majetek i zdraví," říká Hana Šimoníková z kadeřnictví a Věra Teichmannová souhlasí. „Jednoudenně tudy projdou, pak sedí v autě a svačí. V noci zalezou do herny a nic je nezajímá. Než takovou městskou policii, to raději žádnou. Jsou to vyhozené peníze."

Co vymyslel magistrát

A jak po tragické události, při které nedaleko nového dětského hřiště mohly zemřít tři děti reagoval ostravský magistrát? Primátor i někteří členové rady se sešli s ředitelem strážníků Zdeňkem Harazimem a připravili tento závěr:

„Městská policie dostala za úkol provést monitoring bezpečnosti na dětských hřištích. Obchůzkáři dostali za úkol tato místa častěji než doposud navštěvovat. Ředitel městské policie dostal za úkol prodiskutovat se starosty obvodů zavedení kamerového systému na těchto místech," uvedl magistrát v písemném sdělení.

O okrskářích a jejich práci se v prohlášení nepíše.

 

Právě se děje

Další zprávy