Tatra zatím propustila jen část lidí, většina zůstává

ČTK ČTK
26. 10. 2010 14:49
Automobilka plánuje spolupráci s firmou DAF
Automobilka se soustředí na montáž kupovaných dílů.
Automobilka se soustředí na montáž kupovaných dílů. | Foto: www.tatra.cz

Kopřivnice - Kopřivnická automobilka Tatra zatím propustila 76 zaměstnanců z plánovaných 180. Téměř polovina z nich odešla dohodou.

Dalších 100 lidí, které chtěla firma dočasně propustit, prozatím zůstává.

Podle šéfa odborů a člena dozorčí rady Tatry Pavla Baroně budou ve firmě nejméně do konce roku. Tatra plánuje spolupráci s jinými automobilkami, zejména s nizozemským výrobcem nákladních aut DAF. Uvažuje, že by na své vozy montovala jeho kabiny.

"Sedmdesát šest zaměstnanců Tatry už dostalo výpověď, ale asi 40 procent z nich odešlo na dohodu, dostali pětiměsíční odstupné. Zřejmě se jim podařilo najít jinou práci," uvedl šéf odborů. Někteří lidé si například našli práci v kopřivnické průmyslové zóně u výrobce automobilových dílů Brose, nabízí se i nošovický Hyundai.

Dočasné propuštění dalších 100 lidí se zatím podle odboráře odložilo, protože firmě se podařilo získat nějaké zakázky. "Tito zaměstnanci měli být propuštěni podle potřeby, ale dneska to vypadá, že do konce roku zřejmě nepůjde nikdo. Navíc se začínají objevovat informace, že ani příští rok to nebude tak divoké, jak se zdálo," uvedl Baroň.

Tatra má podle něho vždy na přelomu roku problémy s odbytem vozů, proto se snaží snížit náklady dočasným propouštěním. Baroň potvrdil, že Tatra jedná s předním světovým výrobcem nákladních aut DAF, od něhož chce nakupovat části karosérií. Podle něho by to mohlo přinést lepší prodeje.

O tom, že Tatra zvažuje, že by celou řadu dílů přestala vyrábět a kvůli úsporám je kupovala, mluvil šéf Tatry Ronald Adams již v loňském roce. Za poslední dva roky vykázala Tatra ztrátu zhruba 1,3 miliardy korun. Výrazně tak znejistěla financující banky - belgickou KBC a francouzskou Crédit Agricole. Ty mají nyní v zástavě vše, co firma vlastní, včetně značky Tatra.

 

Právě se děje

Další zprávy