Ocelárna Evraz zůstává zavřená, zatím ale nepropuští

ČTK ČTK
1. 10. 2010 16:02
Propuštět se nebude, ale 65 % zaměstnanců je od 1. října doma a pobírají 80 % mzdy
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Ostrava - Ocelárna Evrazu Vítkovice Steel (EVS) v Ostravě, v níž firma přerušila výrobu začátkem července, zůstane uzavřena na dobu neurčitou.

Firma zatím neplánuje propouštění lidí. Od 1. října ale podle mluvčího EVS Jaromíra Krišici zůstává 65 procent zaměstnanců ocelárny doma a pobírají 80 procent mzdy. 

O prodloužení uzavření ocelárny v pátek informoval server Patria Online. Původně měla být mimo provoz do konce září, třetí největší tuzemská huť však její uzavření prodloužila.

Důvodem je, že se EVS stále nedohodl na dodávkách surového železa se společností ArcelorMittal Ostrava (AMO). Materiál od ní přestal odebírat na konci června, údajně kvůli jeho vysokým cenám. Podle AMO cena železa odpovídá cenám na trhu.

"Jednání stále pokračují," dodal k dalšímu vývoji Krišica s tím, že ostatní provozy EVS jsou v současné době výrobně vytíženy z 90 procent. Mluvčí AMO Věra Breiová také potvrdila , že obě společnosti stále jednají, což je pozitivní. "Bohužel ke konečnému jednání ještě nedospěly," řekla.

Řešením by mohla být vlastní pec

V celé společnosti EVS pracuje na 1260 lidí. Firma se chce zaměřit na válcování plechů a profilů. Zvažuje také výstavbu vlastní elektrické obloukové pece, aby nebyla závislá na dodávkách surového železa od AMO. "V současné době se posuzují nabídky dodavatelů technologií pro výstavbu této pece," dodal mluvčí. Firma hledá inspiraci v kanadském Evrazu, kde je elektrická pec již v provozu.

Ostravská huť patří do ruské skupiny Evraz Group, která během prvního pololetí snížila meziročně ztrátu na 270 milionů dolarů (asi 5,2 miliardy Kč) z téměř miliardy dolarů před rokem.

 

Právě se děje

Další zprávy