Karvinští plánují cyklostezku. Podél Olše až do Polska

ČTK ČTK
27. 9. 2010 12:06
Dvaapadesátikilometrová trasa přijde na 100 milionů korun
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Karviná - Podél řeky Olše by měla vzniknout nová cyklostezka, která povede z Bohumína na Karvinsku až do polské Ratiboře.

Na stezku pro cyklisty a bruslaře dlouhou 52 kilometrů se Svazku měst a obcí okresu Karviná a jejich polským partnerům podařilo získat více než čtyři miliony eur (asi 100 milionů korun), řekla mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Přípravy stavby už začaly, samotná výstavba bude zahájena ještě během letošního podzimu. První cyklisté se po trase projedou v září příštího roku, s úplným dokončením se ale počítá až v roce 2014.

"Trasa povede na české straně zčásti po dnešních místních komunikacích, nově vybudovaných stezek bude z celkové délky na našem území 17 kilometrů, z toho jen v Karviné více než 13 kilometrů. A jak jsme chtěli, stezka bude okolo Karviné asfaltová, a tedy vhodná i pro bruslaře. Samozřejmostí budou odpočívadla nebo infotabule po trase," uvedl primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD).

Na české straně by stavba měla stát přes tři miliony eur (asi 75 milionů korun). Náklady z 90 procent zaplatí Evropská unie prostřednictvím operačního programu přeshraniční spolupráce Česko-Polsko. Přispějí i obce a kraj.

"Cyklotrasa výrazně vylepší rekreační možnosti v regionu, naváže třeba na evropskou síť cyklostezek ve směru na Vídeň nebo Krakov a navíc povede krásným územím," míní Hanzel.

Cyklotrasa je plánována z Bohumína přes Dětmarovice, Dolní Lutyni, Doubravu, Karvinou, Petrovice u Karviné a Chotěbuz a bude pokračovat do polské Ratiboře.

 

Právě se děje

Další zprávy