Nejstarší liberecké kino opět ožívá, začaly opravy

ČTK ČTK
16. 8. 2013 14:50
Přes zimu čeká biograf kompletní rekonstrukce za 20 milionů korun
Kino se nachází jen pár kroků od liberecké radnice.
Kino se nachází jen pár kroků od liberecké radnice. | Foto: Jan Langer

Liberec - V léta uzavřeném kině Varšava v Liberci začaly opravy.

Dobrovolníci, které svolalo sdružení umělců a architektů Zachraňme kino Varšava, chtějí budovu vyčistit tak, aby se tam už na podzim mohly uskutečnit první akce s promítáním pro veřejnost.

Přes zimu pak čeká kino kompletní rekonstrukce za 20 milionů korun. V pátek bylo v budově jen pár lidí, zapojit se ale může každý, komu není osud nejstaršího libereckého biografu lhostejný. Pracovat se bude v kině po celý víkend a sdružení plánuje i další podobné brigády.

"Tohle je první brigáda, chceme udělat první úpravy a hlavně očistu kina, jsou tady houby, plísně a podobně," řekl jeden z organizátorů Vlastislav Trubač. Je podle něj třeba všechno vyčistit, aby to pro návštěvníky bylo bezpečné.

"Budku, kde byla pokladní, chceme postupně vybourat, aby předsálí bylo prostornější," vysvětlil. Přibýt by měl bar, kde se budou později prodávat i vstupenky. Už v září by se měla budova otevřít návštěvníkům u příležitosti Dnů evropského dědictví, koncem září se pak uskuteční týdenní filmový festival v rámci projektu "Živá paměť Liberec-Reichenberg".

Kino Varšava je nejstarším stálým libereckým biografem, otevřen byl v roce 1908. Protože ale původní přízemní objekt kapacitně nevyhovoval, byl v letech 1922 a 1923 rozšířen. Tehdy získal současnou podobu ve stylu art deco.

Krátce po oslavě stých narozenin bylo však kino uzavřeno. Radnice, které patří, sice slibovala rekonstrukci, kvůli nedostatku financí se ale neuskutečnila. V Liberci navíc v posledních letech vznikla hned dvě multikina, což znamenalo konec jednosálových kin ve městě.

Multifunkční kulturní centrum

Sdružení Zachraňme kino Varšava však chce biograf v samém srdci stotisícového města znovu vzkřísit. Budovu jen pár kroků od liberecké radnice by chtěli jeho členové proměnit v multifunkční kulturní centrum, kde se nebudou jen promítat filmy, ale měly by se v něm konat i koncerty a další akce.

Součástí plánů je i muzeum libereckého rodáka Vlasty Buriana. Rekonstrukce přijde na 20 milionů korun, z toho 17 milionů má sdružení přislíbeno z evropských fondů. Na zbytek by se měly složit Liberecký kraj a radnice.

"Rekonstrukce musí být s ohledem na evropské peníze hotova do poloviny příštího roku," řekl Trubač. Zhruba 11 milionů korun bude podle odhadů stát stavební část, zbytek je určen na vybavení a digitalizaci kina.

"Kino máme zatím v pronájmu na jeden rok, pokud se podaří rekonstrukci dotáhnout, máme příslib, že ho radnice prodlouží nejméně o dalších pět let, protože to vyžadují podmínky dotace," vysvětlil Trubač.

 

Právě se děje

Další zprávy