Libereckým hejtmanem je Martin Půta ze Starostů

ČTK ČTK
27. 11. 2012 17:18
Svůj hlas mu v úterý dalo 23 z 44 přítomných zastupitelů
Martin Půta.
Martin Půta. | Foto: Jan Langer

Liberec - Novým libereckým hejtmanem je Martin Půta z vítězného uskupení Starostové pro Liberecký kraj.

Svůj hlas mu v úterý dalo 23 ze 44 přítomných zastupitelů. Hlasovali pouze koaliční Starostové pro Liberecký kraj a zastupitelé Změny pro Liberecký kraj.

Ještě před hlasováním ze sálu na protest odešlo 15 zastupitelů KSČM a ČSSD, zastupitelé ODS nehlasovali.

Na jednání v úterý chybí lídr komunistů a ředitel krajské záchranné služby Stanislav Mackovík, který se omluvil z důvodu nemoci. Liberecký kraj byl posledním, který po říjnových volbách ještě nové vedení neměl.

Funkce starosty se vzdá

Jednačtyřicetiletý Půta vystřídal v čele kraje Stanislava Eichlera (ČSSD), který kraj vedl od roku 2008. Půta je už deset let starostou příhraničního Hrádku nad Nisou, svého postu se chce ale vzdát na jednání městského zastupitelstva 19. prosince.

"Nebudu a nechci sedět na dvou židlích," řekl v úterý na jednání Půta. V čele města by ho měl vystřídat současný místostarosta Josef Horinka.

Velké diskuze v úterý vyvolala rezignace zastupitelky Změny pro Liberecký kraj Blanky Nedvědické, kterou hejtman Eichler převzal den před ustavujícím jednáním 26. listopadu. Zpochybnili ji komunisté, ČSSD i ODS. Na dokumentu je totiž datum podpisu 27. listopadu, Nedvědická ji však ve skutečnosti sepsala už 14. listopadu před odjezdem na služební cestu do zámoří, z níž se nestihla včas vrátit.

Na její místo v zastupitelstvu jako náhradník v úterý nastoupil předseda představenstva krajské hospodářské komory Vladimír Opatrný. Koalice má totiž v 45členném krajském zastupitelstvu většinu jediného mandátu a hlas nutně potřebovala, aby nové vedení mohla zvolit.

Opozice však legálnost rezignace Nedvědické i mandát Opatrného zpochybňuje. "Obrátíme se v této věci na správní soud," řekla Lenka Kadlecová, která byla lídrem ČSSD v krajských volbách.

Podle Půty na to má ČSSD právo. "Ve svobodné a demokratické zemi je právem každého člověka využít soudní moc jako institut k přezkumu rozhodnutí," řekl Půta. Zpochybnění mandátu však považuje za účelovou snahu zmařit volbu hejtmana a nového vedení kraje.

V ROP Severovýcho mají 4 zástupce

Krajské volby v Libereckém kraji vyhráli Starostové pro Liberecký kraj a získali 13 mandátů. Druzí byli komunisté a třetí Změna pro Liberecký kraj, mají po deseti křeslech.

Čtvrtá skončila ČSSD se sedmi mandáty a pět jich obsadila ODS. Kraj povede koalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj a třetí Změny pro Liberecký kraj, dohromady mají 23 mandátů.

Zastupitelé v úterý zvolili také osm nových zástupců Libereckého kraje v regionální radě ROP Severovýchod.

Starostové tam mají čtyři zástupce - Martina Půtu, Hanu Maierovou, Vladimíra Mastníka a Petra Tulpu. Tři zástupci jsou ze změny - Zuzana Kocumová, Ivana Hujerová a Jan Korytář. Osmý zástupce je Otakar Špetlík z ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy