Ženu trpící Alzheimerem našli deset kilometrů od domova

ČTK ČTK
19. 9. 2012 12:41
Liberečtí policisté a členové horské služby pátrali po osmdesátileté ženě
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Liberec - Liberečtí policisté a členové horské služby pátrali po osmdesátileté ženě trpící Alzheimerovou nemocí.

Podchlazenou a vážně zraněnou ji našli v noci asi kilometr od parkoviště u Výpřeže na Ještědu, na cestě ve směru na Kryštofovo údolí. Informovali o tom zástupci policie a horské služby.

"Byla dezorientovaná, trošku podchlazená, ale především měla podle všech příznaků zlomeninu krčku pravé nohy. Nohu jsme tedy ošetřili, zafixovali, zraněnou uložili do vakuové matrace a v terénním automobilu odvezli na naší stanici pod Ještědem," uvedl člen horské služby Pavel Horký, který se zapojil do pátrání.

Ženu sanita odvezla k ošetření do nemocnice v Liberci.

Z domova odešla v úterý okolo 11:00, kdy se vydala do centra. Členové rodiny ji začali hledat odpoledne po návratu ze zaměstnání a navečer se obrátili na policisty.

"Po ženě se pátralo nejprve v městské hromadné dopravě, v nemocnicích a lékařských zařízeních, u taxislužby a v terénu v okolí místa bydliště," uvedla mluvčí policie Ludmila Knopová.

Protože to nebylo poprvé, co seniorku hledali, zaměřila se horská služba i na cesty a stezky na úbočí Ještědského hřebenu. Do pátrání se zapojilo 14 policistů a 15 členů horské služby. Vzlétl i vrtulník.

Seniorku našli kolem 23:00, asi deset kilometrů od domova.

Nebylo to poprvé

Ženu hledali také loni v září, tehdy nebylo noční pátrání úspěšné a objevili ji až dopoledne dalšího dne podchlazenou a zraněnou ve skokanském areálu na Ještědu. Po pádu zůstala zaklíněná v zábradlí.

"Za normálních okolností žena pravidelně denně vyrážela do lesa, kde sbírala dříví na topení. Kromě jednoho případu, kdy zašla až příliš daleko od domova, se vždy v pořádku vrátila domů. Vrátila by se určitě i tentokrát, kdyby při chůzi v blízkosti dolního skokanského můstku neuklouzla," řekla tehdy Knopová.

 

Právě se děje

Další zprávy