Odbojář Fuksa má po letech sporů v Chrastavě desku

ČTK ČTK
9. 8. 2012 19:02
Její slavnostní odhalení se uskutečnilo přesně 60 let po jeho smrti

Chrastava (Liberecko) - V Chrastavě u Liberce ve čtvrtek odhalili pamětní desku popraveného účastníka protikomunistického odboje Rudolfa Fuksy, 60 let po jeho smrti.

O uctění památky muže, který zběhl za komunismu z armády do ciziny, se ve městě vedly několik let ostré spory.

"Byl rozpor, zda zběhnutí z komunistického režimu bylo legitimní," řekl starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

Fuksova rodina do Chrastavy přišla po druhé světové válce. Mladý Rudolf se tam vyučil sazečem písma a od roku 1949 působil u Sboru národní bezpečnosti. Nakonec sloužil jako telegraf u Pohraniční stráže a do Německa zběhl v roce 1951.

Ještě v témže roce se vrátil jako agent americké zpravodajské služby vyzbrojený pistolí. Po udání byl zadržen a v 21 letech popraven za zločiny zběhnutí, velezrady a vyzvědačství.

"Dnes je to přesně 60 let, co v ranních hodinách 9. srpna 1952 byla v Praze na Pankráci spáchána justiční režimní vražda," řekl Canov.

Pamětní desku chtěl mít starosta na budově muzea už před čtyřmi lety, zastupitelstvo ale bylo proti. "KSČM měla jen dva zastupitele. Nicméně řada zastupitelů z jiných stran razila tezi, že minulý režim byl legitimní, a všechny jeho rozsudky jsou proto legitimní," konstatoval Canov.

Změnu podle něj přinesla až obměna zastupitelů po posledních komunálních volbách. "Pro pořízení pamětní desky hlasovalo 14 z 19 zastupitelů," dodal.

"Lidé, kteří bojovali proti komunistům, si úctu zaslouží," řekl jeho prasynovec Jindřich Šnýdl. Rozpory ve vnímání minulého režimu podle něj nejsou jen v Chrastavě. "Je to napříč celou republiku. Někdo boj proti komunismu uznává a někdo ne. Většinou jsou to komunisté nebo lidé sympatizující s touto ideou," míní.

Fuksa byl rehabilitován soudem v roce 1990, v roce 2008 mu ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) udělila vyznamenání Zlaté lípy in memoriam za obranu demokracie.

 

Právě se děje

Další zprávy