Vojtěch Filip obhájil své místo v čele komunistů

Martina Machová ČTK Martina Machová, ČTK
19. 5. 2012 23:14
Sekundovat mu jako první místopředseda bude Petr Šimůnek
Vojtěch Filip povede komunisty další 4 roky
Vojtěch Filip povede komunisty další 4 roky | Foto: Ludvík Hradilek

Liberec - Vojtěch Filip uhájil své místo v čele českých komunistů. Na sjezdu, který se koná o víkendu v Liberci, získal v druhém kole 275 z celkových 443 hlasů. Jeho protikandidát Stanislav Grospič získal v druhém kole 168 hlasů.

Delegáti sjezdu museli volbu svého předsedy opakovat. V prvním kole totiž nikdo z uchazečů o předsednický post nezískal nadpoloviční většinu hlasů. Vojtěch Filip v prvním kole získal jen 223 hlasů z celkových  448 platných, Stanislav Grospič pak 135 hlasů.

Třetí kandidát na předsedu KSČM Martin Juroška získal při první volbě jen 90 hlasů a tak se další volby rudých dále neúčastnil. Již před hlasováním straníci připouštěli, že právě kandidatura Jurošky může Filipovi obhajobu postu zkomplikovat.

V prvním kole pak delegáti sjezdu nezvolili ani svého prvního místopředsedu. Zde do druhého kola postoupili Josef Skála a Petr Šimůnek. Druhý jmenovaný o několik hodin později uspěl, když jej delegáti zvolili 265 hlasy. Skála získal podporu jen 170 účastníků jednání.

K volbě se dostali komunisté až po dlouhých diskuzích, zejíma o stanovách. Jednání českých komunistů začalo již v devět hodin ráno. Již samotný začátek nebyl přitom tradiční - žádný uvítací výbor s hudbou, chlebem a solí, jak bývá při takových příležitostech zvykem, ale dlouhá fronta na ubytování v recepci hotelu Babylon.

Zatímco při předchozích sjezdech očekávali delegáty před vchody do kongresových paláců odpůrci komunismu s transparenty a někdy předváděli i komické scénky, například ve Žďáru nad Sázavou, občany města pod Ještědem ponechal sjezd zcela v klidu. Drtivá většina z nich zřejmě ani nevěděla, že se v jejich městě nějaký komunistický sjezd koná.

Chodby hotelu, který byl dříve továrnou, byly skutečně Babylonem. Delegáti v nich bloudili sem a tam a vyptávali se na kongresový sál, který se skrýval v suterénu.

Bloudili i novináři. Tiskové středisko bylo totiž označeno rovněž jako kongresový sál. Ten skutečný jednací jim byl zapovězen, byli odkázáni jen na projekční plátno.

Při zahájení sjezdu novináři spatřili na plátně v pozoru stojící delegáty, avšak bez zvuku. Teprve po chvíli zaslechli konec státní hymny.

Takhle komunisté slavili na 1. máje:

I pro liberecký sjezd komunisté použili heslo z minulých let "S lidmi pro lidi". Do loga sjezdu vkomponovali siluetu Ještědu. Hora Ještěd s hotelem a vysílačem na vrcholu, kterou nelze od Liberce oddělit, byla také na první straně komunistických Haló novin, které byly delegátům a médiím volně k dispozici.

Stále platí, že s nynějším předsedou Vojtěchem Filipem, který svou funkci obhajuje, budou soupeřit nynější místopředseda strany Stanislav Grospič a ostravský komunální politik a vysokoškolský pedagog Martin Juroška.

Foto: Jan Langer

Kdo je tu v exekuci? 

Dříve, než delegáti přikročili k volbám, projednali a schválili změny stanov. Sjez nově bude volit nekjen nového přesdedu, ale i místopředsedy. Krátce před půl šesté začaly projevy kandidátů na předsedu.

Ti kromě svých ideí, jak chtějí vést partaj představují sebe i své majetkové poměry. Důvodem jsou aktuální finanční potíže Miloslava Ransdorfa, který se ocitl v exekuci a dluží v řádu milionů.

Vojtěch Filip přiznal, že dědictvím z manželčiny rodiny získal chatu a 1,4 hektary pole, které obdělává družstvo. Dále pak připomněl, že nezavřel svou advokátní kancelář, ve které vychoval již dva koncipienty a třetího právníka právě vychovává. Co do vizí odkázal k svému předchozímu projevu.

Jeho konkurent Stanislav Grospič ohledně majetkových poměrů uvedl, že nemá jiný příjem než poslanecký plat a jeho žena pracuje jako dělnice v automobilce. Středočeský poslanec patří v KSČM mezi zastánce radikálního proudu. Podle něj je dělení strany na frakce zbytečné. "Je třeba stranu sjednocovat a tím posílit. Čest práci!" uzavřel svůj projev.

Třetí kandidát na předsedu Martin Juroška pak uvedl, že nevlastní žádné nemovitosti, jen bílou fábii. Ve svém projevu nazval stranu "Šípkovou Růženkou", která by měla využít šance, že se "probouzí ze špatného snu celá společnost".

Logo zvolené pro Liberec
Logo zvolené pro Liberec | Foto: Martina Machová

"KSČM jako by nebyla, není o ní slyšet, není vidět na ulicích... Není se přitom za co stydět, KSČM by měla zvednout hlavu a být sebevědomou stranou," burcoval delegáty. "Musíme vystupovat sebevědomně, tak, že jsme připravení volby vyhrát že chceme být nejsilnější levicovou stranou," dodal.

Před půl sedmou pak přišly na řadu projevy kandidátů na prvního místopředsedu. O post se uchází například bývalý poslanec Václav Snopek nebo zastupitel Ústeckého kraje Jaroslav Komínek. 

O post prvního místopředsedy rovněž usiluje někdejší člen ústřední rady ilegálního Komunistického svazu mládeže Lukáš Kolarčík, podle kterého vedou současní lídři komunisty od prohry k prohře.

"Chtěl bych posunout stranu od Bruselu a její levice ke komunistické straně Řecka," uvedl ve svém projevu. I on volal ve svém projevu po KSČM jako silné a respektované straně. Podle něj by se pak starší členové neměli nechat ukolébat vzrůstajícími preferencemi. "Řada průzkumů je také vyvrátila," dodal.

Po projevech šli delegáti volit a na večeři. Obklopili také televize, na kterých sledovali hokejové utkání. 

 

Právě se děje

Další zprávy