Policie: Transparent s hákovým křížem není trestný čin

ČTK ČTK
12. 4. 2012 10:27
Plachtu dvojice rozvinula přímo pod kontroverzní mozaikou s komunistickými symboly
Foto: Policie ČR

Semily - Rozvinutí transparentu s hákovým křížem, který v únoru do Semil přivezla dvojice aktivistů, nebylo trestným činem.

Podle policie by mohlo jít o přestupek, věc proto předali semilské radnici, uvedla MF Dnes. Radnice zatím o případné pokutě nerozhodla a je možné, že řízení zastaví.

Plachtu se svastikou 24. února s kolegyní rozvinul novinář Ivan Brezina přímo pod kontroverzní mozaikou s komunistickými symboly - srpem, kladivem a rudou hvězdou. Chtěli tím upozornit na rozdílnost ve vnímání komunistických a nacistických symbolů v Česku. Policii na sebe tehdy Brezina zavolal sám.

Buddhistická svastika, ne hákový kříž

"Případ jsme vyšetřovali kvůli podezření z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Dospěli jsme ale k tomu, že skutková podstata tohoto trestného činu nebyla naplněna. Celou věc jsme tedy postoupili správnímu orgánu pro podezření ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku," řekl listu mluvčí semilské policie Petr Kmínek.

Brezinu dosud v souvislosti s výsledkem vyšetřování nikdo nekontaktoval. "Žádné usnesení jsem zatím nedostal. Hned na začátku jsem ale policii řekl, že mám na plachtě buddhistickou svastiku a mým záměrem není cokoliv propagovat," řekl listu. Ve správním řízení mu hrozí pokuta až 5000 korun.

Kontroverzní semilská mozaika zdobí průčelí jednoho z domů na hlavním náměstí od 70. let minulého století. Posledních 20 let byla zakrytá billboardem. Když ale firma přestala před několika lety platit, byla reklama odstraněna a několik let se diskutovalo o tom, co s mozaikou bude.

Zastupitelé se na jejím odstranění neshodli, a tak zůstala na místě doplněna citátem George Santayana: "Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat". Většině obyvatel města mozaika nevadí. Trnem v oku je ale aktivistovi Tomáši Trojanovi, který kvůli ní loni v prosinci podal trestní oznámení. Podle policistů ale mozaika propagací komunismu není, trestní oznámení proto odložila.

 

Právě se děje

Další zprávy