Lyžování v Česku: 200 úrazů za týden, 80 za víkend

ČTK ČTK
5. 3. 2012 20:21
Jen Krkonoše hlásí pouze během pondělka pět vážně zraněných rekreantů
Lyžování v Krkonoších
Lyžování v Krkonoších | Foto: Zuzana Hronová

Rokytnice nad Jizerou (Semilsko)/Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Pěti vážně zraněným rekreantům museli v pondělí dopoledne pomáhat horští záchranáři v Krkonoších.

Tři lidé se zranili v Rokytnici nad Jizerou, další úrazy si návštěvníci hor přivodili v Peci pod Sněžkou a ve Špindlerově Mlýně, informoval náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš. Některé ze zraněných musel do nemocnice přepravit vrtulník.

První neštěstí se stalo krátce po 09:30 v Rokytnici nad Jizerou, kde osmadvacetiletý polský lyžař vyjel z dráhy a narazil od stromu. Muž, který lyžoval bez přilby, utrpěl poranění hlavy a hrudníku. Další Polák se v Rokytnici zranil po 10:00. Narazil do pevné překážky. Zlomil si obě nohy a poranil hrudník.

V Peci pod Sněžkou se před polednem zranila čtyřiašedesátiletá běžkařka. "Vystupovala ve čtvrt na dvanáct z lanové dráhy tak nešťastně, že si způsobila frakturu stehna," uvedl Klepš. 

Zhruba ve stejnou dobu v Rokytnici nad Jizerou utrpěl vážný úraz patnáctiletý snowboardista. Měl sice přilbu, po pádu ale skončil v bezvědomí. Jeho i ženu zraněnou v Peci pod Sněžkou do nemocnice přepravil vrtulník.

Poslední vážný úraz se dopoledne stal ve Špindlerově Mlýně u vleku Davidovka, kde třicetiletý lyžař narazil do stromu. Skončil v péči horských záchranářů se zlomeninou stehna a podezřením na poranění žeber.

Přes 200 úrazů za týden,  přes 80 za víkend

Během uplynulého týdne se v nejvyšších tuzemských horách stalo přes 200 úrazů a v pěti případech musel být ke zraněným povolán vrtulník. O víkendu se v horách stalo 82 úrazů. Horská služba návštěvníky Krkonoš upozorňuje, že povrch sjezdovek je v těchto dnech, zvláště ráno, tvrdý a umrzlý.

"Zároveň se na nich pohybuje vzhledem k pokračujícím jarním prázdninám velké množství lidí. Všichni proto musejí bezpodmínečně jezdit ohleduplně, dodržovat přiměřenou rychlost a rozhodně používat ochranné pomůcky, především přilby," konstatoval Klepš.

 

Právě se děje

Další zprávy