Solární byznys: Před soudem je první případ uplácení

ČTK ČTK
1. 3. 2012 15:07
Soud řeší případ údajného pokusu o milionový úplatek za rychlé přidělení licence
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Liberec - Případ údajného pokusu o milionový úplatek za rychlé přidělení licence pro solární elektrárnu v těchto dnech řeší Okresní soud v Liberci.

Obžalobě z korupce čelí tři pracovníci českobudějovické firmy Lumen Energetický Development.

Muži jsou podezřelí z toho, že se pokusili uplatit pracovníka Energetického regulačního úřadu (ERÚ), aby fotovoltaické elektrárně zajistil licenci ještě pro rok 2010 a tím také mnohem výhodnější garantovanou výkupní cenu elektřiny.

Cenové podmínky pro povolované solární elektrárny se měnily na přelomu let 2010 a 2011.

Firma se tehdy chystala v Libereckém kraji uvést do provozu solární elektrárny v Českém Dubu na Liberecku a v České Lípě. Pracovník ERÚ ale shledal nedostatky, což by ovšem znamenalo, že pro elektrárnu nedostanou potřebné povolení včas.

"Obviněným je kladeno za vinu, že poté, co inspektor Energetického regulačního úřadu odmítnul s ohledem na stav obou elektráren vydat kladné stanovisko, nabídli mu úplatek za to, že své závěry změní," uvedl státní zástupce Petr Hořín.

Podle obžaloby Jaroslav Mačí, Lukáš Mašek a Tomáš Novák nabídli dvěma pracovníkům ERÚ úplatek 30. prosince.

Peníze byly předány 27. ledna v Praze, tehdy už ale na případ dohlíželi detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Jednoho z mužů tehdy zadrželi na místě, zbylé dva téhož dne večer na jihu Čech.

Před soudem dnes svědčil Rostislav Krejcar, vedoucí oddělení regulace zdrojů ERÚ, který byl jedním z prvních, kdo se o údajném úplatku dozvěděl.

Solární elektrárna jako pomník zla činné vlády - podívejte se:

Krejcar dnes popisoval, že situace na přelomu let 2010 a 2011, kdy se investoři snažili včas získat licence pro množství projektů, byla velmi hektická. Kontroly se prováděly po celé zemi.

O údajném úplatku Krejcara telefonicky informoval jeden z pracovníků ERÚ, který obhlídku elektrárny prováděl. "Uvědomuji si, že v případě solárních elektráren šlo o velké peníze, proto jsem mu doporučil, aby kontaktoval policii," uvedl.

Současně ale podle vnitřních předpisů úřadu Krejcar o věci informoval tehdejšího předsedu ERÚ Josefa Fiřta. Ten údajně chtěl, aby byla informace o nabídce úplatku zaznamenána v protokolu, který na místě pracovníci vyhotovovali.

Krejcar kontaktoval policii prostřednictvím protikorupční linky, kde mu řekli, že se má jeho kolega s policisty spojit osobně. Krejcar mu ještě předal kontakt na svého příbuzného v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Muž se podle něj s policisty spojil a on sám se už dál o záležitost nezajímal. "Ta situace pro nás byla úplně šokující. Já sám jsem se bál o jeho bezpečí," doplnil pracovník ERÚ.

Pokud by českobudějovická společnost, která elektrárnu stavěla pro jiného investora, získala licenci s platností ještě pro rok 2010, státem garantovaná cena za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny by činila 12.150 korun. Od ledna 2011 se snížila na 5500 korun.

Firma už loni obvinění odmítla. V prohlášení, které tehdy její mediální zástupce zaslal ČTK, uvedla, že se její pracovníci zřejmě stali oběťmi provokace připravené v zájmu jiného podnikatelského subjektu.

Muži jsou obžalováni z podplacení spáchaného ve formě spolupachatelství. Za to jim hrozí trest vězení na jeden rok až šest let. Jednání soudu bude pokračovat v dubnu.

 

Právě se děje

Další zprávy