Billboardy na Liberecku mají varovat řidiče: Uber plyn!

ČTK ČTK
29. 2. 2012 15:58
Kampaň s názvem Uber plyn! má motoristy varovat před riziky rychlé jízdy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Matěj Skalník

Liberec - Liberecký kraj se snaží omezit počet tragických dopravních nehod způsobených nepřiměřenou rychlostí, které si v regionu každoročně vyžádají řadu obětí na lidských životech nebo vážně zraněných.

Na začátku března spustí novou kampaň s názvem Uber plyn!, která by měla motoristy před riziky rychlé jízdy varovat.

Kampaň kraj převzal z Německa, kde se s ní řidiči na silnicích mohli setkat v uplynulých letech a kde se ukázala jako velmi úspěšná, řekl hejtmanův náměstek pro dopravu Martin Sepp (ČSSD).

V letech 2007 až 2011 nepřiměřená rychlost jízdy v Libereckém kraji zavinila 62 úmrtí účastníků silničního provozu a 291 těžkých a 1635 lehkých zranění.

Inspirace přišla z Německa

"Nepřiměřená rychlost způsobuje nejvíce smrtelných zranění, a to nejen v našem kraji, ale v celé republice," uvedl Sepp a dodal, že Liberecký kraj se inspiroval německou organizaci Deutscher Verkehrssicherheitsrat e. V. (DVR).

Kampaň v Německu připravila pro roky 2008 až 2010 a pro ten letošní ji opět oživila.

Řidiči a chodci v Libereckém kraji se s kampaní setkají na více než dvou desítkách billboardů, hlavně v Liberci, ale i na jiných místech Liberecka, Jablonecka nebo Českolipska.

Připravené jsou také brožury pro řidiče motocyklů, nákladních a osobních aut, spoty, které lidé uslyší v několika rádiích, nebo inzerce v tisku. Setkají se s ní například i na kapotách autobusů.

Grafickou podobu kampaně kraj převzal z Německa, ta ho proto nebude stát nic.

Roční kampaň za tři miliony

V Libereckém kraji kampaň potrvá rok a přijde na tři miliony korun. Kraj by rád našel peníze na to, aby mohla pokračovat i po roce. DVR na ni bude dohlížet jako garant. "Poskytli nám výstupy, jako jsou plakáty, radiové spoty a podobně," uvedl koordinátor kampaně Daniel Řípa.

Liberecký kraj se prevenci nehod na silnicích věnuje dlouhodobě. Organizuje například kurzy bezpečné jízdy pro mladé řidiče na Autodromu v Sosnové, akce Učme se přežít! pro motocyklisty nebo kurzy pro matky-řidičky. Podle ministerstva dopravy je v tom v porovnání s ostatnímu regiony v České republice nejlepší.

 

Právě se děje

Další zprávy