Přechod v Harrachově je pro kamiony uzavřen až do pátku

ČTK ČTK
16. 2. 2012 16:24
Nákladní auta by se podle silničářů raději neměla do hor vydávat
Mnohé silnice jsou kvůli sněhu pro kamiony nesjízdné (ilustrační foto).
Mnohé silnice jsou kvůli sněhu pro kamiony nesjízdné (ilustrační foto). | Foto: Reuters

LiberecSníh stále komplikuje dopravu v Libereckém kraji.

 Pro nákladní dopravu je od půlnoci zavřený hraniční přechod do Polska v Harrachově a zůstane tak až do pátku, řekl hlavní dispečer společnosti Silnice LK Pavel Pospíšil.

V regionu je podle něj odpoledne stále řada zavřených úseků na silnicích druhé a třetí třídy, některé se už ale silničářům podařilo zprůjezdnit. Problémy jsou především v horských částech okresů Semily a Jablonec nad Nisou.

"Pro osobní auta a autobusy je přechod průjezdný, pro kamiony se ale kopec zavírá," popsal dispečer situaci v Harrachově.

Některé úseky jsou stále neprůjezdné

Potíže měli silničáři na silnicích prvních tříd, ale hlavně na menších cestách vedoucích do obcí, které jsou často neprůjezdné. Dopoledne to bylo v Libereckém kraji více než 30 úseků, hlavně na Semilsku a Jablonecku, ale také na Českolipsku. Kolem 14:00 jich už bylo asi deset méně.

Silničáři mají v terénu osm fréz. "Snažíme se ty úseky teď zprůjezdnit aspoň pro osobní dopravu. Nákladním autům do hor nedoporučujeme vyjíždět, protože podmínky jsou tam opravdu děsivé, a pokud ano, tak jen se sněhovými řetězy," doplnil Pospíšil.

Na vozovkách jsou podle něj místy vyjeté koleje a sníh bude nutné z cest strhávat. Komplikace na horských silnicích způsobují sněhové jazyky nebo závěje. Na motoristy apeluje i policie, aby cestu do horských oblastí raději odložili.

Počasí může i za několik nehod

Počasí způsobilo i řadu nehod. Například v Chrastavě zablokovala jednu z ulic nehoda nákladního vozu. Dvě osobní auta odpoledne bourala i v Pěnčíně na Jablonecku.

V nemocnici v Turnově skončil ráno i řidič, který se mezi Sychrovem a Radimovicemi srazil se sněhovým pluhem. Utrpěl lehčí zranění hlavy a ruky.

Problémy přetrvávají i na železnici. Na trati mezi Jabloncem a Smržovkou, kde ráno ve sněhové závěji uvízl vlak, byl provoz později obnoven. Odpoledne se ale na trati vedoucí do Harrachova na přejezdu u Kořenova střetla sněžná fréza s vlakem. Podle informací Drážní inspekce se nehoda obešla bez zranění.

Ráno měl vlak podle informací Českých drah problémy i na trati mezi Lomnicí nad Popelkou na Semilsku a obcí Libuň v sousedním Královéhradeckém kraji. Tam se ale provoz podařilo obnovit v poměrně krátkém čase.

 

Právě se děje

Další zprávy