Máchovo jezero obklopí nová chráněná krajinná oblast

Pavel Baroch
21. 1. 2012 9:53
Ministr Tomáš Chalupa chce ještě letos rozšířit CHKO Kokořínsko o CHKO Máchůj kraj
Foto: doksy.com

Praha/Doksy - Mapa českých chráněných území se letos rozroste o novou Chráněnou krajinnou oblast Máchův kraj.

Ačkoliv jde o samostatné území, bude nová oblast součástí CHKO Kokořínsko. Díky tomu jeho vznik a správa zatíží státní rozpočet jen minimálně.

"Obě chráněné oblasti bude možné řídit z jednoho místa," řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Vedoucí CHKO Kokořínsko Ladislav Pořízek odhadnul zvýšené náklady na desítky tisíc korun. "Opravdu se to nijak zásadně neprojeví ve výdajích státu," řekl Aktuálně.cz Pořízek.

Plánovaná rozloha nového chráněného území je necelých 140 kilometrů čtverečních a kromě Máchova jezera na jihu oblasti zahrnuje i Národní přírodní rezervaci Velký a Malý Bezděz, ptačí oblast Dokeské pískovce, Mokřady nebo přírodní rezervaci Hradčanské rybníky.

165 chráněných druhů živočichů

Podle Pořízka je Machův kraj výjimečný svou přírodní rozmanitostí. Vyskytují se zde mokřady, vodní plochy, lesy i pískovcové skály. Na území roste sto chráněných druhů rostlin a žije 165 chráněných druhů živočichů.

Mezi nimi je i orel mořský, který se do Máchova kraje vrátil po 150 letech. Jeden z nejkrásnějších brouků - tesařík alpský - žije v Čechách pouze v tamních bukových lesích. Mezi endemity, které nerostou jinde na světě, patří masožravá tučnice česká a orchidej prstnanec český.

Máchovo jezero zůstane turistům

Vedoucí CHKO Kokořínsko Ladislav Pořízek uvedl, že by se vyhlášením nové CHKO Máchův ráj nemělo nic změnit například pro turisty, kteří se budou moci dál rekreovat u Máchova jezera nebo jezdit na kole po cyklistických stezkách.

"Rekreační využití je jedním z poslání chráněné krajinné oblasti," uvádí se v informačním letáku k nové CHKO. "Pokud je vstup do terénu regulován - například je zde národní přírodní rezervace - platí tato omezení již nyní a nemají s vyhlášením chráněné krajinné oblasti nic společného."

Pořízek připomněl, že CHKO je značka, která přitahuje turisty, na čemž mohou místní obce vydělat.

"Znamená i širší spektrum finančních příspěvků pro činnosti potřebné pro zachování přírodního a krajinného prostředí a také kompenzací za případná omezení. Obcím může přinést i lepší přístup k dotacím Státního fondu životního prostředí, který poskytuje podporu výstavbě čistíren odpadních vod, hospodaření s odpady či zlepšování kvality ovzduší," uvádí se v informačním letáku.

Chráněnou oblastí budou i Brdy

Máchův kraj se tak stane 26. chráněnou krajinou oblastí v Česku. Zhruba do dvou let by jí měla následovat Chráněná krajinná oblast Brdy, na místě vojenského újezdu, který armáda opouští. V Brdech bude podle ministra Chalupy ještě zapotřebí sjednat jasnou dohodu s tamními obcemi.

Chalupa naopak zatím odložil vyhlášení CHKO Soutok mezi řekami Dyje a Morava. S tamním vyšším stupněm ochrany přírody nesouhlasí místní obce, které se obávají, že by je chráněná oblast příliš omezovala.

Mapa plánované Chráněné krajinné oblasti Máchův kraj:

Foto: Agentura ochrany přírody a krajiny

 

Právě se děje

Další zprávy