Berdych se bude stěhovat do mírnějšího vězení

ČTK ČTK
14. 12. 2011 15:35
Okresní soud vyhověl jeho žádosti. Podle dozorců se chová vzorně a pracuje

Jablonec nad Nisou - David Berdych, který si odpykává trest za účast na sérii loupeží a vydírání, bude přeřazen do mírnějšího typu vězení. Ve středu jeho žádosti vyhověl Okresní soud v Jablonci nad Nisou.

Berdych je nyní ve věznici s ostrahou v Rýnovicích v Jablonci nad Nisou, kde se o jeho žádosti také rozhodovalo.

Soud Berdychovi umožnil, aby byl přeřazen do věznice s dozorem. Rozhodnutí je pravomocné. Jeho žádost podpořil i státní zástupce.

Osmatřicetiletý Berdych je ústřední postavou kauzy takzvaného Berdychova gangu označované za největší případ organizovaného zločinu v dějinách české kriminalistiky. Závažná je hlavně kvůli propojení podsvětí s elitními detektivy. Podle obžaloby má gang kolem Berdycha na svědomí loupeže, únosy a vydírání bohatých podnikatelů a přepadávání kamionů.

Ve vězení Berdych strávil už přes osm let. Velkou část z toho právě v Rýnovicích. Po středečním rozhodnutí tuto věznici opustit nemusí, mohl by se jen přesunout do jiné části. Berdych byl odsouzen na více než 16 let vězení. Jeho advokát Jaroslav Ortman žádost podal v září.

Podle Ortmana nebyl jeho klient ve vězení ani jednou kázeňsky trestán, dostal naopak už téměř šest desítek kázeňských odměn a pracuje. Berdych, který ve věznici viditelně zhubl, u soudu řekl, že svůj trest přijal a srovnal se s ním.

Ve věznici s dozorem by měl ale víc příležitostní, jak na sobě pracovat. "Pro mě je to možnost, jak si osvojit nové vědomosti, abych pak mohl na svobodě vést život v souladu se zákonem," prohlásil. Chce prý také dokázat svým příbuzným, že je schopný se polepšit.

Berdycha ve vězení chválí, chová se vzorně

Vězeň v mírnějším typu věznice je pod menším dohledem dozorců, má více možností, jak při výkonu trestu pracovat i mimo vězeňský areál, ale také více balíčků nebo návštěv. Dokonce může vězení v rámci kázeňské odměny krátkodobě opustit. Vliv to může mít i při pozdější případné žádosti o podmínečné propuštění z vězení. O to by si Berdych mohl požádat po odpykání dvou třetin trestu.

Podle hodnocení věznice se Berdych ve výkonu trestu chová vzorně. V rámci vězeňské samosprávy vykonává funkci zástupce vedoucího oddílu a pozitivně jej hodnotí i v zaměstnání. "Na pracovištích patří mezi nejlépe hodnocené," citovala předsedkyně soudního senátu Alena Štěpánová. Dříve Berdych v Rýnovicích pracoval jako administrativní pracovník, později jako skladník.

Berdychovo chování i pracovní výsledky ocenil i jeho vychovatel Václav Smola. "Ukázalo se, že hledá cestu, jak na sobě změnit některé povahové věci. Že na sobě chce pracovat," uvedl Smola. Ve volném čase Berdych cvičí a zdokonaluje se v angličtině. Má družku a píše si s rodiči.

Organizovaná skupina desítek lidí spojená s tzv. Berdychovým gangem si svou trestnou činností údajně přišla na více než sto milionů korun. První zločiny měl Berdych s komplici spáchat už v roce 1995. Vyšetřování hlavní části rozsáhlé kauzy začalo v září 2004, kdy detektivové pozatýkali velkou část podezřelých. V souvislosti s činností gangu bylo obžalováno či obviněno přes 50 lidí, z toho několik bývalých policistů.

 

Právě se děje

Další zprávy