Dětský domov se promění v hospic, shání se 70 milionů

ČTK ČTK
27. 9. 2011 20:54
Objekt bývalého dětského domova získal Liberecký kraj darem od města Liberec

Liberec - Liberecký kraj bude potřebovat zhruba 70 milionů korun na vybudování hospice. Zařízení pro nevyléčitelně nemocné by mělo vzniknout v budově bývalého dětského domova v Liberci, kterou kraj získal darem od města.

Kolik bude přestavba stát, ukáže až průzkum nemovitosti a projekt, obojí by mělo být hotovo do konce roku.

Přestavbu bude muset kraj zřejmě zaplatit sám, na získání dotací velké šance nejsou. Chce ale požádat o příspěvek obce a vyhlásit veřejnou sbírku, řekl v úterý krajský radní pro sociální věci Pavel Petráček.

Budovy a pozemky bývalého dětského domova v centru města získá kraj zadarmo. Znalec přitom jejich hodnotu odhadl na 23 milionů korun. Městští zastupitelé dar nedávno schválili za podmínek, že kraj v objektu nejpozději do konce roku 2013 zřídí hospic s kapacitou 20 až 28 lůžek.

Stavět by se mělo už v příštím roce

"Už v příštím roce bychom chtěli stavět, peníze budeme zřejmě muset najít ve vlastním rozpočtu, veškeré dotace na výstavbu hospice byly v roce 2008 zrušeny," řekl Petráček. Kraj chce proto podle něj požádat o příspěvky města, obce i veřejnost. U příležitosti benefičního koncertu pro hospic hodlá už v říjnu vyhlásit veřejnou sbírku.

O výstavbě hospice se v Libereckém kraji diskutuje léta, většina stran a uskupení měla jeho vybudování na svém volebním programu. Liberecký kraj je totiž jedním z mála v zemi, kde ještě hospic není. V roce 2003 dokonce stát přislíbil 14 milionů korun na jeho vybudování v Jablonci nad Nisou.

Sdružení se v minulosti nepodařilo získat peníze

Sdružení pro hospic chtělo přestavět bývalou dětskou nemocnici. Z projektu ale nakonec sešlo, protože se sdružení nepodařilo získat další peníze. Pak se uvažovalo o přestavbě bývalé léčebny v České Lípě, nakonec ale padlo rozhodnutí, že by měl být vzhledem k dostupnosti v Liberci, nebo Jablonci.

Jablonečtí zastupitelé proto loni rozhodli poskytnout kraji na výstavbu hospice pětašedesátihektarový pozemek v blízkosti silnice na Prahu.

"Bohužel studie, kterou jsme si nechali zpracovat, ukázala, že stavba kamenného hospice je na tomto místě nevhodná. Pozemek je silně podmáčený a navíc je zalesněný a Lesy ČR by nám nedovolily vykácet stromy v ochranném pásmu 100 metrů," vysvětli Petráček. Pozemek navíc ležel v těsné blízkosti plánovaného obchvatu. Proto ze záměru sešlo.

 

Právě se děje

Další zprávy