Policie obvinila kvůli podvodům exprimátora Liberce

Martina Machová Martina Machová
19. 9. 2011 17:10
Jiří Kittner a další dva lidé převáděli městské nemovitosti pod jejich tržní hodnotou

Liberec - Protikorupční policie obvinila tři osoby z vedení liberecké radnice kvůli čachrům kolem obchodů s pozemky pod libereckými sjezdovkami. Jednou z nich je exprimátor Jiří Kittner.

Podle detektivů se dopustily trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele, dvě osoby jsou dále stíhány pro trestný čin podvodu a třetí je rovněž stíhána pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Kriminalisté jim kladou za vinu, že prostřednictvím městské společnosti Sportovní areál Ještěd měly na třetí osoby převést nemovitosti města pod jejich tržní hodnotou, a tím způsobit škodu na majetku města Liberec a společnosti Sportovní areál Ještěd ve výši cca 17,7 milionu korun.

Informoval o tom mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Jedním z obviněných je bývalý primátor Liberce Jiří Kittner (ODS). "Obvinění je jen dalším pokusem diskreditovat mé jméno. Je zcela neodůvodněné a budu se proti němu bránit všemi dostupnými prostředky," napsal exprimátor ve své reakci zveřejněné na osobních internetových stránkách.

Podle Kittnera pak údajně není náhoda, že k obvinění došlo právě nyní. Někdejší primátor byl totiž přednedávnem jmenován do funkce ekonomického náměstka v liberecké krajské nemocnici, kterou spoluvlastní hejtmanství spolu s Libercem. 

Kraj i město ovládají sociální demokraté, liberecká ODS jim ovšem pomohla na komunální úrovni, když potřebovali získat hlasy k sestavení menšinové vlády na radnici poté, co se zbavili takzvaného zimního primátora Jana Korytáře (SZ).

Dalším z obviněných je někdejší liberecký zastupitel Jiří Zeronik (rovněž ODS) známý z úplatkářské aféry kolem dotací na ministerstvu školství, kterou oznámil asistent "véčkařského" poslance Michala Babáka.

"Ano, převzal jsem si obvinění. Absolutně to ale nebudu komentovat. Je to politická hra," řekl Aktuálně.cz

Třetím obviněným je pravděpodobně někdejší druhý muž liberecké radnice Pavel Krenk (ODS). Ten ovšem Aktuálně.cz řekl, že o obvinění nic neví a bude si informace teprve zjišťovat. Někdejší liberecký náměstek byl ovšem v době, kdy mělo k trestným činům docházet, předseda představenstva společnosti.

Trestní oznámení podalo občanské sdružení Čmelák, které vede Kittnerův nástupce a později sesazený šéf liberecké radnice Jan Korytář, již v roce 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy