Liberec podepíše sporné smlouvy na bazén a lázně

ČTK ČTK
22. 6. 2011 16:06
Opozice v čele s exprimátorem Korytářem, k jehož pádu smlouvy přispěly, krok kritizuje
Foto: Jan Langer

Liberec - Město Liberec se po několikaměsíčních průtazích chystá podepsat smlouvy na realizaci sporných zakázek na dostavbu libereckého bazénu a revitalizaci městských lázní na galerijní objekt.

Radnice se s dodavateli dohodla na dodatcích, které mají zajistit městu lepší pozici ve smluvních vztazích. Smlouvy by měly být podepsány do konce června, stavby začnou v červenci, informovala liberecká primátorka Martina Rosenbergová.

Rozhodnutí radnice kritizuje opoziční Změna pro Liberec vedená odvolaným primátorem Janem Korytářem. Obává se, že město bude muset kvůli chybám ve veřejných soutěžích a smlouvách vracet evropské dotace.

Opozice trvá na tom, že by mělo město soutěže zrušit a vypsat nové, i kdyby přitom mělo riskovat pokutu za neoprávněné zrušení soutěže od antimonopolního úřadu a soudní tahanice. "Opatrnost je na místě, riziko vrácení více než 400 milionů korun dotací je příliš vysoké," dodal Jaromír Baxa (Změna pro Liberec).

Antimonopolní úřad na zakázkách nic chybného nenašel

Projekty na dostavbu bazénu a revitalizaci lázní, které budou stát bezmála půl miliardy korun, patří ve městě ke klíčovým. Regionální rada NUTS II Severovýchod schválila podporu pro oba projekty už v březnu. Zakázku na revitalizaci městských lázní vyhrála pardubická společnost Chládek a Tintěra, bazén má dostavět liberecký Syner.

Spor o zakázky byl jedním z důvodů, proč se ve městě na konci března rozpadla koalice vedená Změnou pro Liberec a v dubnu pak byl odvolán i primátor Jan Korytář.

Smlouvy s dodavateli odmítl tehdy podepsat. Soutěže vyhlášené předchozím vedením města v čele s ODS, označil za zmanipulované a zakázky za předražené.

Všechny strany se pak obrátily na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby zakázky prověřil. Žádná pochybení, která by vedla k zahájení správního řízení, ale úřad nenašel.

Předpokládaná cena zakázky na dostavbu bazénu měla být podle zadání veřejné soutěže 141,5 milionu korun bez DPH, Syner soutěž vyhrál s nabídkovou cenou 116,4 milionu.

Liberec chce s evropskými dotacemi vybudovat pětadvacetimetrový bazén určený hlavně pro školní výuku a tréninky plaveckých oddílů. Ten ve městě zatím chybí. Součástí přístavby má být i věž pro výcvik potápěčů.

Také rekonstrukce lázní bude levnější. Zadání předpokládalo cenu 312,6 milionu korun, firma Chládek a Tintěra zvítězila s cenou 299,5 milionu. Nevyužitá památkově chráněná budova lázní by měla nabídnout důstojný prostor Oblastní galerii, která potřebuje víc místa a lepší depozitáře pro své sbírky.

Práce na obou projektech měly podle původních plánů začít letos v červnu. Kvůli sporům ale nabraly zpoždění, a Liberec proto musel požádat o změnu harmonogramu čerpání evropských dotací.

Výbor regionální rady NUTS II Severovýchod si navíc nechává zpracovat audit obou projektů a zabývat se jimi zřejmě bude i Evropská komise, na niž se chce Změna pro Liberec obrátit se svým podnětem.

 

Právě se děje

Další zprávy