První úsek stezky Greenway Jizera vyjde na 41 milionů

ČTK ČTK
15. 6. 2011 14:16
Kraj chystá tři cykloturistické projekty celkem za 300 milionů
Greenway Jizera je koridor podél Jizery se sítí bezpečných stezek pro bezmotorovou dopravu. Ilustrační foto.
Greenway Jizera je koridor podél Jizery se sítí bezpečných stezek pro bezmotorovou dopravu. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Malá Skála (Jablonecko) - První úsek cyklostezky Greenway Jizera, který povede z Líšného na Jablonecku do Dolánek u Turnova, přijde na bezmála 41 milionů korun.

Vzniknout by mělo téměř deset kilometrů bezpečné stezky podél Jizery, kterou zvládne i méně zdatný cyklista. Navíc propojí místní komunikace a umožní obyvatelům Líšného, Malé Skály, Rakous a Dolánek bezpečnou cestu i do práce či školy mimo silnice.

"Úsek by měl být hotov na podzim 2013," řekl novinářům koordinátor projektu Jiří Lukeš ze Sdružení Český ráj.

Greenway Jizera je koridor podél Jizery se sítí bezpečných stezek pro bezmotorovou dopravu. Sloužit by měl nejen cykloturistům, ale i místním obyvatelům.

Nejdražší částí projektu jsou mosty

Hlavním záměrem projektu je vybudovat do roku 2015 zhruba 190 kilometrů dlouhou páteřní trasu v těsné blízkosti Jizery od jejího pramene až po soutok s Labem.

"Už dnes jsou podél Jizery značené trasy, řada z nich ale vede i po polních cestách nebo frekventovaných komunikacích, některé úseky jsou navíc jen pro fyzicky zdatné cyklisty," řekl Lukeš.

Trasa z Líšného do Dolánek je první velkou trasou, která se v rámci projektu realizuje. Na 9,6 kilometru dlouhém úseku bude vybudováno 2,6 kilometru nových cest, které propojí současné místní komunikace podél řeky.

"Nejdražší částí projektu jsou mosty, postavit 50 metrů dlouhou lávku je podstatně dražší než stejně dlouhý úsek silnice," poznamenal Lukeš. V rámci projektu budou postaveny hned dvě visuté lávky přes Jizeru, které musí být nad úrovní stoleté vody, navíc se opravy a rozšíření dočká lávka pro pěší na železničním mostě v Rakousích.

Část nových tras bude mít jen prašný povrch

Projekt financuje z velké části Evropská unie z Regionálního operačního programu, město Turnov na projekt přidalo 3,5 milionu, další peníze zaplatí obce. Stezka navazuje na rekonstruovanou trasu z Dolánek do Turnova, kterou nedávno nechalo město opravit.

V současné době je tam jeden z nejlepších úseků pro in-line bruslení v Libereckém kraji. I další úseky budou moci využít bruslaři, i když část nových tras bude mít jen prašný povrch z minerálního betonu.

"Greenway Jizera je jedním ze tří projektů, které považujeme v rozvoji cykloturistiky v Libereckém kraji za prioritu," řekl náměstek libereckého hejtmana pro dopravu Martin Sepp. Dalšími projekty jsou cyklokoridor Odra-Nisa a cyklomagistrála Ploučnice.

Jen tyto tři projekty budou stát podle odhadů na 300 milionů. Kraj i svazky obcí se na jejich realizaci snaží získávat dotace zejména z evropských fondů. Se spolufinancováním a přípravou projektů by měl pomoci grantový program, který na podporu rozvoje cykloturistiky kraj před dvěma lety založil. Od té doby už z něj rozdělil více než 6,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy