Liberec chce být otevřenější, zakázky dá na internet

ČTK ČTK
20. 4. 2011 17:30
Město si od toho slibuje větší zájem uchazečů, nižší ceny i lepší kontrolu
Liberecký magistrát
Liberecký magistrát | Foto: Portál statutárního města Liberec

Liberec - Liberecký magistrát chce zveřejňovat na internetu veřejné zakázky, včetně nabídek uchazečů, hodnocení komise i smluv s dodavateli.

Vedení města připravilo novou směrnici, podle níž chce transparentně zakázky zadávat už od května. Otevřenost je jedním z protikorupčních kroků, město si od toho slibuje větší zájem uchazečů, nižší ceny i lepší kontrolu.

"Návrh vychází z praktických zkušeností měst Semily a Hrádek nad Nisou," řekl ve středu novinářům primátorův náměstek pro školství Jiří Šolc (Liberec občanům).

Semily mají se zveřejňováním zakázek několikaleté zkušenosti, v roce 2008 vyhrály celostátní soutěž v otevřenosti veřejné správy Otevřeno X Zavřeno.

 

Vedení počítá i s protikorupčním oddělením

"Trochu se obáváme nárůstu administrativy, Liberec je přeci jen dvanáctkrát větší město, které má také dvanáctkrát větší agendu. Určitě to bude znamenat větší náklady, ale to je daň za to, že chceme být otevření a transparentní," řekl Šolc.

Podobný návrh předložil v únoru odvolaný náměstek pro ekonomiku Jaromír Baxa (Změna pro Liberec), nový návrh na něj navazuje.

Vedení města počítá i se vznikem protikorupčního oddělení, přesto rada rozhodla zrušit výběrová řízení na osm pracovníků, která 1. dubna vyhlásil odvolaný primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec).

"Protikorupční oddělení ani strategie zatím neexistuje, byla jen ta výběrová řízení na osm lidí, pro které bychom potřebovali tři miliony korun. V rozpočtu je ale nemáme," řekla primátorova náměstkyně Martina Rosenbergová (ČSSD).

Oddělení je ale podle ní důležité, a tak je třeba peníze na něj najít. Výběrová řízení ale byla vypsána v rozporu se zákonem a obcházela městskou radu, proto je rada zrušila. Město chce oddělení zřídit, kolik lidí bude potřebovat, ukáže podle Šolce náročnost agendy kolem veřejných zakázek.

Liberec je bez primátora a koalice. Ta, která vznikla po loňských volbách kolem vítězné Změny pro Liberec, se na konci března rozpadla.

 

Právě se děje

Další zprávy