Liberec: Muž ČSSD jednal tajně o prodeji městské firmy

Martina Machová Radek Nohl Martina Machová, Radek Nohl
14. 4. 2011 21:05
Na ničem jsme se nedohodli, tvrdí náměstek Martin. Šéf firmy, která má zájem, tvrdí opak
Padne v sobotu liberecký primátor Jan Korytář?
Padne v sobotu liberecký primátor Jan Korytář? | Foto: Martina Machová

Liberec - V Liberci se rýsuje plán, jak zprivatizovat technické služby. Přestože vedení města navenek prodej své městské organizace odmítá.

Náměstek libereckého primátora Lukáš Martin (ČSSD) však už o prodeji většinového podílu jednal se šéfem společnosti Dora Services Jiřím Macounem.

Ten v dopise, který má Aktuálně.cz k dispozici, uvedl, že má o koupi technických služeb vážný zájem.

Náměstek Martin i šéf Dora Services Jiří Macoun následně potvrdili, že se sešli. Bylo to jen několik dní předtím, než sociální demokraté vypověděli v Liberci koaliční smlouvu a objevily se další podezřelé okolnosti.

Martin tvrdí, že při schůzce, o které však nikdo z vedení města nevěděl, nic zásadního s Macounem neřešil.

"Řekl mi, že provozují technické služby někde na severu a měli by zájem o naše technické služby. Já jsem mu řekl, ať to napíše písemně," prohlásil.

Macounova verze se ale liší. "Bylo mi přislíbeno, že náš záměr projedná rada města. Pokud převládne názor, že budou chtít technické služby prodat, osloví jako první nás," řekl Aktuálně.cz.

Jednání mého náměstka bylo neférové, tvrdí primátor

Rozdíly ve vyjádření obou mužů lze zaznamenat i v dalších věcech.

Martin v rozhovoru pro Aktuálně.cz opakovaně odmítal, že by v současné době chtěl Liberec své technické služby prodat. Podle Macouna ale primátorův náměstek při schůzce mluvil o tom, že "za jistých okolností" by se to mohlo na program dne dostat.

Liberecký magistrát.
Liberecký magistrát. | Foto: Portál statutárního města Liberec

"Nevyjednávali jsme ani o podmínkách, ani o ceně. Nic není proti ničemu, že pan Macoun o technické služby projevil písemně zájem," říká Martin.

Liberecký primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec) označil tajné jednání jeho náměstka za netransparentní. "Přijde mi divné, že za mými zády o prodeji jednal," řekl Aktuálně.cz.

Pak přišel návrh na konkurz

Jen několik dní poté, co se náměstek primátora se šéfem firmy sešel, byl na liberecké technické služby podán návrh na insolvenci.

"Nemůžu vyloučit, že technické služby chce někdo prodat. A teď se pokouší zahnat je do kouta," prohlásil Korytář, který je i předsedou představenstva této městské společnosti.

Do konkurzu chce technické služby poslat společnost Bakarra kvůli pohledávce za zhruba 850 tisíc korun. Ta však pohledávku pouze odkoupila od firmy Dopravní a stavební služby Ještěd, která se podílela na opravě chodníků v Liberci.

"Nebudu k tomu nic říkat," zareagoval šéf firmy Dopravní a stavební služby Ještěd Milan Marnota na dotaz Aktuálně.cz, proč pohledávku prodal. Položil telefon a pak už na dotazy nereagoval.

Už to tady bylo

Náměstek primátora Jiří Šolc (Liberec občanům) Aktuálně.cz řekl, že o prodeji technických služeb se už v minulých letech mluvilo. Bylo to v době, kdy Liberci vládla ODS a ČSSD.

"Nikdy se to ale nepodařilo dotáhnout do konce," prohlásil Šolc.

Také zdroj Aktuálně.cz z liberecké ODS potvrdil, že tehdejší vedení o privatizaci technických služeb uvažovalo.

"Žádný relevantní orgán se tím nikdy nezabýval, ani neoficiálně, a tak také nebylo nikdy přijato žádné rozhodnutí," prohlásil bývalý liberecký primátor Jiří Kittner (ODS).

Nevyloučil ale, že o prodeji vyjednávali jiní občanští demokraté. "Nevím samozřejmě, co kdy kdo kde mluví," dodal Kittner.

Korytář padne zřejmě již v sobotu

Bývalý primátor Liberce Jiří Kittner (ODS).
Bývalý primátor Liberce Jiří Kittner (ODS). | Foto: Ondřej Besperát

To, že je privatizace technických služeb v Liberci plánovaná, potvrdil i šéf společnosti Dora Services Jiří Macoun.

"Dozvěděl jsem se, že v Liberci je někdo, kdo uvažuje o úplném nebo částečném odprodeji," zdůvodnil Macoun, proč se na náměstka primátora Martina obrátil.

V Liberci poté, co se tu rozpadla koalice, panuje napjatá situace. O víkendu se však bude konat zastupitelstvo, na kterém bude podle očekávání svržen současný primátor.

Podle posledních informací se tu rýsuje menšinová koalice ČSSD, Unie pro sport a zdraví a Liberec občanům. Podpořit by ji měli občanští demokraté.

 

Právě se děje

Další zprávy