Změna pro Liberec je proti vznikající menšinové koalici

Mediafax
8. 4. 2011 17:21
ČSSD na odpoledním jednání odmítla jakoukoliv spolupráci s libereckou ODS
Liberecký magistrát
Liberecký magistrát | Foto: Portál statutárního města Liberec

Liberec - Vznikající menšinovou koalici osmnácti zastupitelů ze čtyř zastupitelských klubů nepodpoří ve vedení města Změna pro Liberec. ČSSD na odpoledním jednání odmítla jakoukoliv spolupráci s místní ODS.

Zastupitel Josef Šedlbauer v pátek poslal agentuře Mediafax prohlášení, které obsahuje výzvu k dalšímu jednání.

"Uskupení osmnácti zastupitelů z ČSSD, Liberec občanům, Věcí veřejných a Unie pro sport a zdraví považujeme za nestabilní a nevhodné pro ekonomicky i politicky komplikovanou situaci, ve které se Liberec nachází. Vyzýváme zastupitelské kluby k dalšímu kolu jednání o dostatečně široké koalici, která bude mít sílu a vůli prosazovat veřejný zájem spíše než klientelistické vazby," uvádí se v prohlášení.

V pátek odpoledne o koalici v Liberci jednali se zástupci liberecké ČSSD špičky sociální demokracie v Lidovém domě. Shodli se jen na jednom, ODS na radnici pustit nechtějí. Závazné doporučení ovšem vedení ČSSD libereckým politikům nedalo, jen neformální.

Podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera nepřipadá v úvahu jakákoli varianta závislá na podpoře ODS, tedy ani tichá podpora. Liberečtí sociální demokraté pak podle něj vedení ČSSD ujistili, že při vyjednávání nové vlády na tamní radnici se rovněž chtějí vlivu ODS vyhnout.

Koalice se rozpadla minulý týden

Koalice v Liberci se rozpadla minulý týden, když klub ČSSD vypověděl koaliční smlouvu a při jednání zastupitelstva navrhl odvolání primátora Jana Korytáře a dalších dvou radních za Změnu pro Liberec.

Korytář pro věcné chyby odmítl v noci na pátek bod projednat a schůze zastupitelstva krátce na to skončila. Zastupitelé se k opakované schůzi sejdou 16. dubna.

V komunálních volbách zvítězila v Liberci Změna pro Liberec, která v devětatřicetičlenném zastupitelstvu obsadila devět mandátů. Původní koalici spolu s ní vytvořila ČSSD (7 zastupitelů), Liberec občanům (6) a Unie pro sport a zdraví (3). Do opozice se po dvaceti letech dostala ODS (8), KSČM (3) a Věci veřejné (3).

 

Právě se děje

Další zprávy