V Liberci se rodí menšinová koalice. A bez Korytáře

ČTK ČTK
5. 4. 2011 17:58
Před libereckou radnicí se sešlo 1000 lidí na primátorovu podporu
Náměstek Jiří Šolc z Liberce občanům je připravený pokračovat v boji proti korupci.
Náměstek Jiří Šolc z Liberce občanům je připravený pokračovat v boji proti korupci. | Foto: Liberecký zastupitel

Liberec - Pod Ještědem vzniká nová menšinová koalice. Liberci chtějí společně vládnout ČSSD, uskupení Liberec občanům, Věci veřejné a dva ze tří zastupitelů Unie pro sport a zdraví.

Vláda by tak měla podporu 18 z 39 zastupitelů. Koaliční smlouvu ale zatím partaje nepodepsaly ani nejednaly o personálním obsazení postů ve vedení radnice.

Vznikající koalice se nebrání spolupráci s dalšími stranami, ani s lidmi ze Změny pro Liberec, ale bez současného primátora Jana Korytáře. Bude záležet na Změně pro Liberec, zda se postaví do opozice za každou cenu nebo zda se bude na práci pro město podílet, řekl Michal Hron z uskupení Liberec občanům.

Korytářův konec se ale nelíbí řadě Liberečanů. Na tisíc se jich odpoledne sešlo před radnicí.

Šolc: Boj proti korupci nesliboval jen Korytář

Podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Liberec občanům) jsou strany připraveny spolupracovat se všemi. Možnost spolupráce nabídly i zastupitelům Změny. Pouze však za podmínky, že primátor odstoupí a strana se distancuje od jeho jednání na posledním zastupitelstvu. To však lidé ze Změny pro Liberec odmítají.

"Toto ultimátum považujeme za pokus zablokovat jakákoli jednání, která by umožnila sestavení nové protikorupční koalice bez ODS v období do příštích komunálních voleb," uvádí se v prohlášení Změny.

Změna pro Liberec ale není podle Šolce jedinou stranou, která ve volbách slibovala boj proti korupci. "A bylo by špatné, kdyby to bylo personifikováno jen na osobu primátora. Jsme připraveni v tom pokračovat, například na mém odboru školství už jsou všechna výběrová řízení vypisována transparentně a hlásí se nám do nich i 20 až 30 firem," zdůraznil Šolc.

Nová koalice podle něj jistě podpoří i návrhy Změny pro Liberec v této oblasti, pokud nějaké v budoucnu předloží.

V Liberci vládla od podzimních voleb koalice, kterou vytvořila vítězná Změna pro Liberec s ČSSD, Libercem občanům a Unií pro sport a zdraví. Dohromady měla 25 mandátů. Koalice se ale minulý čtvrtek rozpadla, když z ní vystoupila ČSSD a poté i uskupení Liberec občanům a Unie pro sport a zdraví.

Na jednání zastupitelů pak předseda zastupitelů ČSSD Martin Sepp navrhl odvolání primátora a dalších dvou radních ze Změny pro Liberec. Korytář ale jednání o návrhu odročil na další zastupitelstvo. To by se mělo uskutečnit v sobotu 16. dubna.

Primátor sklidil aplaus, jeho náměstkyni vypískali

Proti snahám odvolat šéfa magistrátu se v úterý odpoledne protestovalo před libereckou radnicí asi 1000 lidí.

Nad hlavami davu se objevila hesla na jeho podporu jako "neberte nám statečného primátora" nebo "pravdu nelze dlouho umlčet". Jinými transparenty se lidé snažili přesvědčit koaliční partnery, aby zapomněli na neshody a vrátili se k jednacímu stolu. Krátce po zahájení se na náměstí objevila i celá městská rada v čele s Korytářem, která kvůli demonstraci přerušila jednání.</p>

Ne všichni radní ale sklidili od publika stejné ovace. Projev primátora provázel radostný jásot, souhlasné výkřiky a potlesk. Korytář ujišťoval, že bez ohledu na rozpory je Změna pro Liberec ochotna znovu s koaličními partnery zasednout k jednomu stolu. Sliboval, že zlepší komunikaci s nimi.

"Měli byste nám dát čas, abychom se to pokusili napravit, není nutné po čtyřech měsících bourat koalici," obrátil se ve svém proslovu na koaliční partnery a sklidil ovace. Jeho náměstkyni za ČSSD Martinu Rosenbergovou, když chtěla vysvětlit důvody rozkolu, ale dav vypískal a ke slovu ji vůbec nepustil.

 

Právě se děje

Další zprávy